Buletin

SUBARU FORESTER GENERASI BARU DILANCAR DI JEPUN – KINI DENGAN HYBRID E-BOXER

Walaupun bukan yang pertama, Subaru Forester adalah antara model SUV yang ikonik selepas Impreza dan ia sangat penting bagi Subaru, lebih-lebih lagi untuk pasaran Jepun.

Sekarang Ia sudah sampai ke generasi kelima, model baru ini dibina berdasarkan Platform Global (SGP) Subaru yang menawarkan keselamatan perlanggaran dan teknologi bahaya yang lebih baik. Ia juga merupakan kenderaan pertama yang memaparkan Sistem Pemantauan Pemandu Subaru.

Dengan pasaramn Jepun yang mempunyai persaingan tinggi untuk kenderaan hibrid, Subaru telah menawarkan Forester baru dengan versi elektronik enjin 2,0 liter yang dipanggil e-Boxer.

Walau bagaimanapun, ini bukan kali pertama Subaru menawarkan model hibrid, kerana generasi sebelumnya Subaru XV juga dilengkapi dengan sistem hibrid (untuk pasaran Jepun)

Forester e-Boxer dilengkapi dengan enjin FB20 2.0 liter sepertimana model Subaru XV yang baru. Output maksimum lebih rendah dalam persediaan e-Boxer walaupun, iaitu 145 PS dan 188 Nm tork.

Motor elektrik, yang dipasang selepas transmisi CVT Lineartronic, menambahkan tork sebanyak 13.6 PS / 65 Nm ke bahagian enjin. Reka bentuk baru ini membolehkan Forester e-Boxer memulakan tenaga elektrik sepenuhnya tanpa menggunakan enjin pembakaran, yang dikenali sebagai mod E.V. 

Bateri lithium-ion diletakkan di ruang bagasi, yang hanya mengambil ruang yang sangat sedikit. Seperti sistem hibrid biasa, caj bateri terletak di bahagian brek (brek regeneratif) atau semasa kenderaan bergerak.

E-Boxer mencatatkan penggunaan bahan api 14.0 km / L di bawah prosedur ujian WLTP, dan catatan 18.6 km / L di bawah prosedur ujian JC08 Jepun.

Sementara itu, Forester bukan hibrid pula mendapat enjin 4 silinder 2.5 liter, memberikan kuasa 184 PS dan tork 239 Nm. Menariknya, di bawah prosedur ujian WLTP, kapasiti enjin yang lebih besar hanya enam peratus lebih rendah dalam ekonomi bahan api, yang mencatatkan 13.2 km / L.

BACA: PELANGGAN TOYOTA & SUBARU PALING SETIA

Namun, bukan teknologi enjin yang mengejutkan sebaliknya, kemuncak pasaran baru Subaru Forester di Jepun adalah kemasukan standard beg udara pejalan kaki. Beg udara, yang merentasi tepi belakang hud depan, akan meletus sebaik bumper depan mendapat isyarat.

Penyebaran beg udara mengurangkan kecederaan kepala dan leher ke pejalan kaki.

ModelForester E-Boxer hanya boleh didapati dan trim ‘Advance’, manakala Forester 2.5 boleh didapati dalam tiga trim, dengan  model ‘X-Break’ adalah yang paling canggih dengan kemasan warna oren yang di bahagian dalam dan keluar dari kenderaan.

 

Google ads
Back to top button