Buletin

SYKT BAS EKPRESS MAHU TAMBANG AIDILFITRI DINAIKKAN 30%

Syarikat pengusaha bas ekspres berharap kerajaan akan meluluskan permintaan mereka untuk menaikkan tambang sekurang-kurangnya 30 peratus semasa tempoh percutian Hari Raya Aidilfitri akan datang.

Mereka mendakwa telah menanggung kerugian kerana tambang bas semasa adalah berdasarkan kadar yang ditetapkan 11 tahun yang lalu.

Pengerusi Persatuan Usahawan Bas ekspres Semenanjung Malaysia (Pembawa) Tajudin Mohamad Yunus berkata, pengusaha bas ekspres dibebani dengan kerugian antara RM10,000 dan RM20,000 setiap bulan.

“Tambang tersebut adalah berdasarkan pada kos perbelanjaan yang disediakan pada tahun 2008.

“Sejak itu, banyak telah berubah dan harga barang dan perkhidmatan telah meningkat, kecuali tambang bas kami.”

Beliau berkata sesetengah syarikat, bas mereka ditarik oleh kerana gagal membayar ansuran pinjaman mereka.

“Ini tidak termasuk perbelanjaan lain yang turut meningkat,” katanya pada sidang akhbar selepas mengadakan mesyuarat agung tahunan luar biasa semalam.

“Sebagai contoh, harga bahan api telah naik sebanyak 50 peratus dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Kami menyedari bahawa perkhidmatan kami berorientasikan orang ramai, tetapi ia perlu realistik sejajar dengan ekonomi dan perbelanjaan hari ini.

“Kami tidak mahu membebankan mana-mana pihak tetapi hanya berharap pengendali bas ekspres diberi perhatian sewajarnya dalam perkara ini.”

Sebanyak 18 operator bas ekspres, termasuk Cepat Express, Edaran Express, Konsortium Eltabina, Maharani, Cekap dan Sani Express, bersetuju dengan Tajudin.

Beliau menambah bahawa persatuan itu telah menghantar surat rayuan kepada Menteri Pengangkutan Anthony Loke untuk meminta kenaikan harga bas yang wajar tetapi masih belum mendapat jawapan.

“Kami masih menunggu keputusan dari kementerian.

“Sekiranya anda melihat pada tahun-tahun yang lalu, anda akan mendapati bahawa banyak syarikat bas telah mencatatkan kerugian setiap tahun, sesetengahnya terpaksa membuang pemandu.”

Beliau berkata keadaan itu semakin teruk dengan pengumuman gaji minimum baru-baru ini.

KREDIT: NST

Google ads
Back to top button