Buletin

USAHAWAN KELANTAN TAWAR GUNA 6 JENTOLAK UNTUK MUSNAHKAN KEBUN MUSANG KING HARAM

Seorang usahawan dari Kuala Krai, Kelantan menawarkan jentolak miliknya untuk membantu Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) dalam operasi memusnahkan kebun durian haram di Hutan Simpan Kekal (HSK) Batu Talam di Raub, Pahang.

Ali Omar, 34, menawarkan menggunakan enam jentolak miliknya secara percuma untuk membantu anggota penguat kuasa jabatan itu dengan memuat naik status berkenaan perkara itu di Facebooknya pada Selasa sebelum ia tular.

Menurutnya, dia berhasrat untuk membantu anggota terlibat dalam operasi tersebut. “Saya lihat dengan keluasan kawasan terlibat lebih 100 hektar, sangat luas jadi ia sedikit membebankan anggota terlibat.

“Penggunaan lebih banyak jentolak akan mengurangkan beban dan masa anggota,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

Jika khidmat jentolak miliknya diterima, dia akan segera melakukan penghantaran jentera terbabit ke lokasi.

“Saya telah berhubung dengan pegawai jabatan dan nampaknya ada maklum balas positif. Jadi saya berharap dengan penggunaan jentolak terbabit dapat membantu pihak jabatan,” katanya.

Ali menyokong sepenuhnya usaha kerajaan negeri Pahang membanteras peneroka haram yang telah banyak menikmati keuntungan menerusi jualan durian musang king selama ini.

“Sudah tiba masanya usaha membanteras peneroka haram dilakukan. Saya harap urusan anggota terlibat berjalan lancar,” katanya. – Sinar Harian 

Google ads
Back to top button