Buletin

12% PROFIT CHARGE? SAH ATAU TIDAK?

Kecoh di laman Facebook baru-baru ini apabila seorang pengguna mendapati terdapat caj tambahan yang tidak dijangka dalam bentuk Profit Charge ketika membeli kereta terpakai jenis BMW 118i 2018.

Menurutnya, dia sangat terkejut ketika mendapati harga yang dikenakan adalah termasuk Profit Charge sebanyak 12 peratus.

Pertama sekali, apa itu Profit Charge? Secara umumnya, Profit Charge merujuk kepada caj tambahan yang dikenakan oleh peniaga sebagai keuntungan dalam transaksi jual beli.

Walau bagaimanapun, persoalannya ialah adakah Profit Charge ini sah dan biasa dalam industri jual beli kereta terpakai di Malaysia? Jawapannya tidak.

Menurut beberapa sumber, termasuk pihak berkuasa yang berkaitan dengan perlindungan pengguna, tidak ada peruntukan undang-undang khusus mengenai Profit Charge dalam konteks ini.

“Haritu lepas raya saja la survey kereta ngan bini aku, minat pulak dengan kereta BMW ni, so aku pun call set appointment dgn salesman,” ceritanya di Facebook.

“Pendekkan cerita, wife aku setuju la nak ambil kereta ni. Kami pun masuk ofis nak bincang putus harga la kan, salesman bawa keluar kertas, lepastu dia pun tulislah harga dan kos lain.

“Terkejut kami bila nampak ada Profit charge 12%, nak dekat 10K weh. Aku pun tanya la salesman tu pasal apa ada profit charge, setahu aku kedai-kedai lain hanya charge processing fees je.”

Jurujual berkenaan menjelaskan Profit Charge tersebut adalah keuntungan kepada syarikat.

Jika caj ini dianggap sebagai keuntungan langsung kepada syarikat, ia mungkin boleh dianggap sebagai caj tidak wajar atau tidak telus, terutama tidak dinyatakan secara jelas kepada pembeli.

“Dia tanya nak proceed ke tak? kalau nak dia suruh submit dokumen nak masuk loan. Kau rasa?? Memang tak la kan,” tambahnya.

Bagi pembeli yang merasakan bahawa mereka didiskriminasikan dengan caj tambahan yang tidak wajar, mereka juga berhak untuk membuat aduan kepada KPDNHEP atau agensi perlindungan pengguna lain untuk pemeriksaan lanjut.

Adalah penting untuk melindungi hak pengguna dan memastikan transaksi jual beli dilakukan dengan telus dan adil.

Status Facebook berkenaan nyata mendapat perhatian warganet lain, mengatakan bahawa caj tambahan tersebut tidak patut dikenakan kerana keuntungan sudah termasuk dalam body price.

“Ini salah satu helah penjual kereta. Sebab tu dia boleh letak harga rendah. Lepastu dia charge dalam processing fee atau dia tambah profit charge 12%” komen seorang pengguna Facebook.

Komen lain, “Profit charge tu memang harga market value, value OTR hampir hampir dengan kedai usedcar yang lain bila dah di tambah semua.”

“Reason kenapa murah di iklan? Sebab marketing dia. Advertise 90% BODY PRICE. Customer pun suka, set appointment, nanti dah sampai jadi cerita lain.”

“Kalau tambah balik 12% sahaja dari harga dia jual, entah-entah harga kereta tu jadi sama macam harga market.”

Dalam kesimpulannya, pembeli digalakkan untuk mencari penjelasan yang jelas dan memahami hak mereka sebagai pengguna sebelum membuat keputusan pembelian.

Pilihan di tangan pengguna. Sentiasa bertanya kepada yang berpengalaman untuk elak ditipu oleh pihak penjual.Facebook

Google ads
Back to top button