Buletin

HONDA MALAYSIA JALIN KERJASAMA DENGAN POLITEKNIK & KOLEJ KOMUNITI

Honda Malaysia hari ini menandatangani Sijil Kerjasama (CoC) dengan Jabatan Politeknik dan Kolej Komuniti Pendidikan (DPCCE), Kementerian Pelajaran (MOE), membuka jalan bagi modul latihan Honda untuk dimasukkan ke dalam sukatan pelajaran automotif terpilih.

CoC mengiktiraf kerjasama strategik Honda Malaysia menerusi politeknik dan kolej untuk pelajar dilengkapi dengan kemahiran teknikal yang disediakan secara industri. Honda Malaysia akan bekerjasama dengan 17 kolej komuniti dari sembilan negeri di Malaysia dengan lebih banyak politeknik dan kolej dijangka akan dimasukkan ke dalam senarai dalam masa terdekat.

Ini merupakan inisiatif oleh Honda Malaysia untuk menyokong  kerajaan terhadap Pendidikan dan Latihan Vokasional Teknikal (TVET) ke arah membangunkan lebih banyak juruteknik yang berkemahiran dan diiktiraf di Malaysia melalui latihan berkualiti tinggi.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia Encik Toichi Ishiyama berkata, “Honda Malaysia telah mencatatkan peningkatan jualan sebanyak 112% dalam tempoh 5 tahun yang lalu dan ini serentak meningkatkan pengambilan perkhidmatan kami sebanyak 51% dalam tempoh yang sama. Ini membawa kami untuk memperluaskan rangkaian pengedaran kami di seluruh negara, yang kini berada di 97 cawangan untuk menyediakan akses yang lebih mudah untuk semua pelanggan kami. Oleh itu, inisiatif ini sangat tepat pada masanya kerana kami dapat memiliki juruteknik yang lebih mahir untuk memenuhi keperluan pelanggan kami. ”

Honda Malaysia akan menggabungkan modul juruteknik penyelenggaraan dan pembaikan yang diasaskan pada latihan global ke dalam kursus automotif terpilih. Para pelajar akan menerima latihan komprehensif termasuk latihan industri 6 bulan di pengedar Honda Malaysia.

Latihan yang direkabentuk khusus itu dijangka dapat meningkatkan pemahaman dan melengkapkan pelajar dengan pengetahuan lepas jualan Honda. Secara kolektif, program ini akan menyediakan graduan dengan pengalaman industri dan asas yang mantap ketika mereka memasuki alam pekerjaan.

Turut hadir pada majlis menandatangani, Ketua Pengarah DPCCE, Profesor Dato ‘Ts. Dr Mohd Ismail bin Abd Aziz yang berkata dalam ucapannya, “Kami percaya perkongsian strategik ini adalah kerjasama positif antara DPCCE dan Honda Malaysia. Kami akan berusaha keras untuk membangunkan bentuk kerjasama dalam mewujudkan kemudahan, ruang pembelajaran, persidangan bersama, seminar, bengkel dan forum untuk mewujudkan peluang kerjaya. ”

Pelajar kursus-kursus automotif terpilih ini dijangka menamatkan pengajian dengan prospek kerjaya yang lebih tinggi, termasuk menjadi juruteknik Honda atau kakitangan perkhidmatan rasmi apabila menjalani latihan dan penilaian intensif. Honda Malaysia menyasarkan untuk menerima 120 graduan setahun daripada politeknik dan kolej yang mengambil bahagian di seluruh Malaysia menerusi kerjasama ini.

Kerjasama itu juga membuka pintu bagi pelajar dari pelbagai kursus yang berminat untuk menjadi sebahagian daripada pasukan juruteknik Honda. Selagi mereka benar-benar bersemangat tentang kereta dan mempunyai pengetahuan yang cukup dalam subjek ini, pelajar boleh memohon untuk menjalani latihan intensif dalam modul Juruteknik Penyenggaraan dan Modul Pembaikan Teknikal dan penilaian sebelum diserap oleh pengedar-pengedar Honda Malaysia.

 

Google ads
Back to top button