Buletin

PERKHIDMATAN GO-JEK BELUM TENTU DILULUSKAN DI MALAYSIA – MENTERI

Malaysia belum merancang meluluskan perkhidmatan E-Hailing motorsikal seperti GoJek yang beroperasi di Indonesia, kata Menteri Pengangkutan Anthony Loke.

Beliau memberitahu Dewan Rakyat bahawa kerajaan tidak merasakan perkhidmatan perkhidmatan berasaskan motosikal sesuai untuk dilancarkan di Malaysia, apatah lagi dengan kadar kemalangan jalan raya yang tinggi melibatkan motosikal penunggang.

“Bagi perkhidmatan E-hailing Motosikal, secara peribadi saya tidak bersedia untuk bersetuju, kerana jumlah kemalangan motosikal di jalan raya terlalu tinggi.

“Kami baru saja memperkenalkan peraturan untuk E-hailing kereta yang merupakan isu besar dan tidak mudah untuk menyelaraskannya, apa lagi untuk motosikal,” katanya semasa sesi soaljawab Dewan Raykat.

Menjawab soalan oleh Ahli Parlimen Rembau Khairy Jamaluddin di Parlimen sebelum ini, Loke berkata pandangannya sendiri adalah bahawa Malaysia belum bersedia untuk memperkenalkannya kerana kadar kemalangan mereka sudah ‘sangat tinggi’.

Walau bagaimanapun, jika terdapat cadangan khusus, perkara itu mungkin boleh dikaji oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat.

Pengasas bersama syarikat Go-Jek, Kevin Aluwi berkata pada bulan Januari lalu bahawa mereka berminat untuk beroperasi di Malaysia, tetapi belum membuat keputusan muktamad.

The Edge melaporkan pengendali Indonesia PT Apl Karya Anak Bangsa, yang lebih dikenali sebagai Go-Jek, memulakan perniagaan pada 2010 sebagai perkhidmatan mengangkut penumpang menggunakan motosikal.

Sejak itu mereka meluaskan perkhidmatan pengangkutan kereta serta perkhidmatan gaya hidup termasuk pembayaran dalam talian, penghantaran makanan, dan membeli barang-barang runcit.

Walaupun wujud lebih lama daripada Grab, yang mula beroperasi pada tahun 2012, Go-Jek hanya mulai berkembang di luar Indonesia pada tahun lalu.

Sekarang mereka aktif di negara jiran Thailand dan Vietnam, Go-Jek juga memasuki Singapura setengah tahun lalu. Dalam laman webnya, ia dilaporkan beroperasi di 50 bandaraya di seluruh Asia Tenggara.

KREDIT: MALAYMAIL

Google ads
Back to top button