Artikel PilihanBuletin

TAHUKAH ANDA? PETAK PARKING SEWA SAH HINGGA 6.30 PETANG SAHAJA

Ini mungkin ramai yang tak tahu. Sebenarnya, lot-lot parkir biasa anda lihat di premis perniagaan, lot kedai sebenarnya mempunyai had waktu tertentu.

Semua tempat letak kereta Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) yang disewa kepada pengendali perniagaan mesti dibuka kepada orang ramai selepas jam 6.30 petang seperti yang dilaporkan oleh akhbar The Star.

Penolong Perbendaharaan Harta, Zay Iskandar berkata, tanjakan (ramp) kenderaan yang diletakkan di atas lantai kemasukan ke bengkel kereta juga mesti dialihkan.

Beliau berkata demikian selepas melawat 15 gerai semasa operasi penguatkuasaan di SS21 Damansara Uptown, beliau memberitahu, hanya ramp sementara yang dibenarkan, yang boleh dialihkan.

Ia tidak boleh diperbuat daripada simen atau premix, dan landasan logam itu mesti dari jenis yang boleh ditanggalkan dan ia hanya boleh diletakkan di atas tempat parkir sewaan di antara pukul 8 pagi hingga 6.30 malam dari hari Isnin hingga Jumaat.

“Tempat letak kereta mesti dikosongkan untuk kegunaan awam selepas jam 6.30 petang,” kata Zay, sambil menambah bahawa adalah perkara biasa bagi pemilik kedai melanggar peraturan tersebut.

Beliau berkata sesetengah pemilik kedai melukis kotak berwarna merah di ruang letak kereta dewan untuk menunjukkan mereka telah menyewanya.

“Majlis bandar raya mempunyai rekod. Kami menemui sebuah kedai yang memalsukan penanda merah di tempat letak kereta.

“Kami memberitahu pemilik kedai untuk membayar sewaan atau menghadapi implikasi serius seperti pembatalan lesen perniagaan mereka,” katanya.

Beliau menambah bahawa tempoh sewa sesetengah petak parkir ini telah tamat tempoh lebih dari dua tahun, tetapi pemilik kedai terus menggunakannya.

Zay menambah bahawa orang ramai sering mengadu tentang kekurangan ruang letak kereta majlis bandar, tetapi kebanyakannya telah diambil oleh pemilik kedai secara haram.

Semasa operasi di Damansara Uptown, mereka mendapati beberapa pemilik kedai telah mengecat tempat letak kereta berwarna kuning dengan warna cat hitam. Ini bertujuan untuk menipu orang ramai memikirkan bahawa tidak terdapat ruang parkir di depan kedai.

Menurut MBPJ, yuran sewa bulanan ialah RM400 untuk setiap petak untuk kedai makan dan kedai tetap, manakala RM200 bagi setiap petak untuk parkir bengkel.

Google ads
Back to top button