Buletin

VPCM LANCAR AKADEMI AUTOMOTIF VOLKSWAGEN DI GLENMARIE SHAH ALAM

Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM) hari ini melancarkan Akademi Automotif Volkswagen yang pertama di Malaysia secara rasmi.

Terletak di tengah-tengah hab automotif di Glenmarie, Shah Alam, akademi baharu itu memiliki keluasan lebih 14,117 kaki persegi.

Ia dilengkapi dengan semua kemudahan untuk menjalankan latihan jualan dan selepas jualan (teknikal serta bukan teknikal) yang lengkap.

Akademi itu mampu menempatkan sehingga 150 orang pelatih setiap hari. Mereka akan menjalani program-program yang intensif merangkumi produk dan perkhidmatan yang dijalankan oleh 13 orang kakitangan latihan. Modul-modul latihan melibatkan kemahiran insani, amali, simulasi teknikal, diagnostik dan fungsi.

Bagi latihan selepas jualan pula, terdapat empat ruang penyelenggaraan dan dua pusat servis teknikal (TSC). Kemudahan dan peralatan lain seperti mesin penjajaran roda, pengubah suai lampu utama, pengangkat, latihan sistem papan elektronik, sistem diagnostik dan peralatan sedia digunakan oleh para pelatih untuk menawarkan pengalaman pembelajaran secara amali yang lebih berkesan.

Peralatan dan perkasasan ini diiktiraf oleh Volkswagen AG dan disediakan khas untuk memenuhi keperluan pasaran Malaysia. Terdapat juga satu bilik khas untuk sistem pengurusan alat ganti.

Para  pelatih dilatih secara praktikal serta simulasi tentang bagaimana untuk mengurus, menyimpan serta mengkategorikan alat ganti dan peralatan. Bukan itu sahaja, Akademi itu turut mempunyai sebuah dewan serba guna dan enam bilik belajar.

Pengarah Urusan VPCM, Erik Winter memberitahu bahawa Akademi Automotif Volkswagen adalah bukti terhadap komitmen VPCM untuk terus meningkatkan kemahiran kakitangan dan para pengedarnya.

“Akademi Automotif Volkswagen ditubuhkan dengan misi untuk menawarkan pendidikan berkualiti serta membangunkan tenaga kerja dengan standard global yang cemerlang dan mampu berdepan dengan cabaran-cabaran baru dalam industri automotif,” jelas Winter.

Latihan selama tiga tahun di akademi tersebut menelan belanja sekitar RM20,000. Kos itu akan ditanggung oleh VPCM dan pengedar Volkswagen yang terlibat.

Akademi Automotif Volkswagen terletak di No. 11, Jalan Pelukis U1/46B, Seksyen U1, Temasya Glenmarie, 40150, Shah Alam. Ia beroperasi dari Isnin hingga Jumaat mulai 8.00am – 5.00pm.

Maklumat lanjut, sila layari laman web: www.volkswagen.com.my

Google ads
Back to top button