BuletinMotosikal

CP150, CUBPRIX 150CC YANG LEBIH SENGIT-REGULASI AKAN DIKEMASKINI PADA MEI DAN JULAI

Persaingan diantara dua jentera Supercub, Honda RS150R dan Yamaha 15ZR dalam kategori CP150 dijangka menjadi perhatian menjelang perlumbaan pembuka tirai Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS 2017 yang akan berlangsung di Temerloh, Pahang pada 4 dan 5 Mac ini.

Dalam sesi ujian pra-musim yang berlangsung di Litar Sukan Bermotor Antarabangsa Melaka (MIMC) baru-baru ini, prestasi kedua-dua jentera ini agak seimbang dengan tujuh pelumba terpantas mencatat masa yang tidak jauh berbeza.

BACA: PELANCARAN CUB PRIX 2017

Pendatang baharu kelas perdana, Onexox TKKR Racing, mengungguli sesi apabila naib juara kelas Wira 2016, Md Helmi Azman muncul pelumba terpantas dengan catatan 1’02.535s diikuti juara CP130 2017, Kasma Daniel Kasmayudin (PETRONAS Yamaha Maju Motor) yang mencatat masa 1’02.624s.

Pelumba baharu pasukan Hi-Rev Rapido SCK Racing, Fakhrusy Syakirin Rostam melakukan catatan ketiga terpantas dengan masa 1’02.910s.

Menurut pihak promoter kejuaraan, Safe Aim Mutual Sdn Bhd (SAM), pertukaran kategori ini merupakan satu cabaran besar kepada pasukan dan pelumba.

“Kami akan melakukan semakan semula tentang peraturan teknikal perlumbaan pada Mei dan Julai nanti untuk mengemaskini sebarang kelemahan yang ada,” jelas Ron Hogg, Pengarah SAM Sdn Bhd.

“Kelas CP150 ini sangat berbeza jika dibandingkan dengan kategori CP130 sebelum ini. Setiap pasukan memerlukan masa sebelum mereka mendapatkan potensi sepenuhnya jentera ini. Semua pengurus pasukan bersetuju untuk mengadakan perbincangan semula tentang peraturan perlumbaan selepas Pusingan 4 dan Pusingan 7 nanti,” jelas Ron.

Tambah Ron, “Perkara seperti ini jarang dilakukan. Walau bagaimanapun, ia penting kerana apa yang dipraktikkan ketika ini adalah berpandukan teori. Keberkesanan peraturan teknikal ini dapat dinilai dengan lebih tepat apabila di litar. Objektif semakan semula ini adalah untuk memastikan perlumbaan lebih seimbang dan memastikan persaingan yang kekal sihat dan menarik.”

Bagi kami di mekanika, perlumbaan kelas CP150CC ini adalah satu momentum barun bagi perlumbaan moto kapcai tertua negara. Kita sudah melihat era perubahan enjin 2 lejang kepada 4 lejang dari zaman 90-an hingga pasca 2000.

Menariknya, kemampuan yang ditunjukkan oleh kedua-dua model ini bakal mengingatkan kita kegemilangan zaman kebangkitan enjin moden 2 lejang era 90-an seperti Suzuki RG dan RGV sebelum digantikan dengan mesin-mesin 4 lejang.

TUNGGANG UJI: YAMAHA Y15ZR

TUNGGANG UJI: HONDA RS150R

 

 

Google ads
Back to top button