Buletin

PENCABAR CIVIC TYPE-R DAH TIBA! RENAULT MEGANE R.S CUMA RM279K!

Mula diperkenalkan dalam acara Frankfurt Motor Show pada September 2017, Renault MEGANE R.S. serba baharu sememangnya sangat ditunggu-tunggu oleh mereka yang gemarkan pemanduan sporty.

Renault Megane serba baru merupakan bukti terbaru bagaimana pengalaman unik yang ditimba oleh Renault selama 40 tahun dalam perlumbaan F1 disalurkan untuk pembangunan model-model jalanannya.

Berhasrat untuk menjadi seperti model-model terdahulu – menetapkan satu penanda aras dalam pasaran hot hatch segmen C, Renault MEGANE R.S. serba baharu padat dengan kepakaran serta semangat Renault Sport.

Enjin dan kotak gear generasibaru

Enjin turbo 1.8 liter baharu

Renault MEGANE R.S. serba baharu yang hadir dengan enjin turbo pancitan bahanapi bersesaran 1.8 liter versi terkini itu diambil daripada sinergi dalam pakanan Renault-Alliance.

Versi enjin ini mampu menjana kuasa 280PS (205 kW) pada 6,000rpm dan tork puncak 390Nm yang boleh diperoleh mulai 2,400 hingga 4,500rpm. Faktor utama keseronokan dan keselesaan pemanduan, kereta ini menawarkan salah satu rating tork terbaik dalam kategorinya.

Dalam usaha mencapai prestasi yang dimahukan, pakar enjin Renault Sport telah menghasilkan kepala selinder baru, bersama struktur lebih kukuh dan penyejukan yang lebih cekap. Ia akan menyalurkan haba kepada pembakaran ke kebuk pembakaran

Rekabentuk itu diserahkan kepada sebua pasukan petugas yang terdiri dari pakar-pakar daripada Renault SportCars, Renault Sport Racing dan Renault Technocentre[1]terbaik. Dengan menggunakan kemudahan pengiraan dan simulasi di laman web: Viry-Châtillon, tempoh pembangunan dapat dikurangkan menjadi enam bulan sahaja. 

Tugasanturutdifokuskan pada pengecas turbo Twin Scroll yang sebeluminipernahdigunakan oleh MEGANE III R.S. Teknologiinimembantumenambahbaikkuasatork pada rev rendah.

Untuk meningkatkan bekalan udara sejuk ke dalam enjin, corong pengambilan udara telah direka semula bersama penambahan inlet udara kedua dan elemen penapis lebih besar.

Jika anda memikirkan tentan prestasi, enjin MEGANE R.S. serba baru telah diberi layanan istimewa daripada dunia perlumbaan dan supercar. Misalnya ialah Diamond Like Carbon (DLC) untuk penaik injap, dilengkapi Mirror Bore Coating pada pengangkat injap dan selinder.

Enjin moden ini dilengkapi sistem pemasaan yang dipacu oleh rantai, selain mengurangkan emisi CO2 dan penggunaan bahanapi (-11% dan -8% berbanding MEGANE III R.S.).

Model baru ini ditawarkan dalam dua transmisi berbeza iaitu manual dan automatik

Berikut ialah harga jualan dari Renault Malaysia

Manual – RM279,888.00 (atas jalan tak termasuk insurans)

Automatik – RM299,888 (atas jalan tak termasuk insurans)

Google ads
Back to top button