Buletin

ISUZU TERUS UNGGUL TAMATKAN CABARAN BORNEO SAFARI CHALLENGE

Cabaran Off-Road Antarabangsa Borneo Safari ke-28 yang dianjurkan oleh Persatuan Pemandu Empat Roda Sabah (SFWDA) baru saja selesai dengan Isuzu terlibat sebagai Penaja Berlian selama 12 tahun berturut-turut.

Tahun ini Isuzu menghantar tiga unit Isuzu D-Max untuk menghadapi cabaran ini.

Acara ini dibahagikan kepada dua laluan iaitu Super Hardcore dan Hardcore dalam tempoh 8 hari. Ketiga-tiga unit D-Max tersebut menghabiskan laluan “Super hardcore” tanpa sebarang masalah.

Keadaan kawasan di dalam trek “Super hardcore” terdiri daripada pelbagai halangan termasuk “bungee jump”, memandu menaik, V-Gulley serta medan berbatu yang kasar. Keadaan semakin teruk dengan hujan lebat yang turun berterusan.

Kawasan itu juga terdiri daripada beberapa halangan dengan ketinggian curam dan mendaki bukit yang  memerlukan penggunaan winch bagi membolehkan jentera bergerak

Kesemua tiga unit Isuzu D-Max yang telah diubahsuai telah menakluki seksyen Super Hardcore Borneo Safari,  cabaran 4×4 paling terkenal di Malaysia. Cabaran telah selesai tanpa sebarang perubahan dibuat kepada enjin 2.5L dan 3.0L standard.

Daripada 3 unit D-Max, dua daripadanya telah dibina pada tahun 2013 dan telah menyelesaikan cabaran Borneo Safari selama enam tahun berturut-turut. Ini merupakan bukti bagi nilai teras Isuzu untuk ketahanan dan kebolehpercayaan yang luar biasa.

Dalam ucapan pada majlis makan malam penutupan, Ketua Pegawai Operasi Kenderaan Perdagangan Isuzu Malaysia, Encik Masayuki Suzuki mengucapkan terima kasih kerana hubungan yang kuat telah dibina antara Isuzu dan SFWDA.

“Cabaran Off-Road Borneo Safari International adalah platform terbaik untuk mempamerkan kesungguhan dan ketahanan kenderaan. Isuzu D-Max kami telah terbukti bertahan menghadapi medan ekstrim Borneo Safari Challenge. ”

Sebanyak 399 kenderaan telah menyertai 28 Tahun Borneo Safari Off Road Challenge 2018 yang terdiri daripada 1030 peserta dan 27 pesaing. Ini juga kali pertama di Borneo Safari menerima pasukan dari Rusia. Pasukan bersaing lain datang dari Jepun, Indonesia, Ireland, Filipina, Vietnam dan Brunei serta pasukan tempatan di Malaysia.

Ekspedisi 4×4 sepanjang 8 hari ini meliputi jarak 400KM antara Kota Kinabalu, Kota Marudu dan kawasan Kota Belud, kedua-dua jalan tertutup dan batu kerikil, memberikan para peserta pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

Google ads
Back to top button