Buletin

JPJ KESAN 55,000 KESALAHAN PEMILIK KENDERAAN BENAR PEMANDU TIADA LESEN PANDU KERETA MEREKA

Bermula Januari hingga Mei tahun ini, sebanyak 55,000 kesalahan melibatkan pemilik kenderaan yang membenarkan pemandu tiada lesen membawa kenderaan mereka direkodkan di seluruh negara.

Timbalan Ketua Pengarah (Perancangan dan Operasi) Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Aedly Fadly Ramli berkata pihaknya kesal dengan sikap ambil mudah sesetengah masyarakat yang berterusan melakukan kesalahan tersebut tanpa memikirkan risiko serta bahaya kepada pengguna jalan raya lain.

Menurut pemerhatian dan analisis terkini JPJ, tiada perubahan sikap dan tanggungjawab yang ketara dalam kalangan pemilik kenderaan tentang perkara itu dalam tempoh empat tahun kebelakangan ini.

“Ia boleh dilihat dengan jelas apabila direkodkan 347,300 pemilik kenderaaan didapati membenarkan individu tiada lesen membawa kenderaan mereka dari Januari 2019 hingga Mei tahun ini,” katanya selepas meninjau Operasi Bersepadu Kenderaan Perdagangan di Stesen Penguatkuasaan JPJ Kijal, Kemaman malam tadi.

Aedly Fadly berkata kebanyakan kesalahan melibatkan ahli keluarga terutama ibu bapa yang membenarkan anak-anak termasuk di bawah umur memandu tanpa lesen dengan pelbagai alasan tidak munasabah.

Juesteru, pihaknya mengingatkan orang awam supaya mengambil serius perkara berkenaan kerana pemilik yang ingkar boleh dikenakan tindakan mengikut Seksyen 26 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 iaitu denda tidak kurang RM300 dan maksimum RM3,000 atau dipenjara sehingga tiga bulan atau kedua-duanya sekali.

“JPJ juga boleh mengambil tindakan lebih tegas kepada pemilik kenderaan melalui tindakan penyitaan mengikut Seksyen 64 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya.

Sementara itu, Zulkarnain berkata sebanyak 580 kenderaan diperiksa dalam operasi dijalankan bersama Jabatan Imigresen dan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).

Daripada pemeriksaan tersebut, sebanyak 133 kenderaan telah diberi notis atas pelbagai kesalahan termasuk tiada lesen memandu dan lesen memandu tamat tempoh. – Bernama

Google ads
Back to top button