Buletin

KERJASAMA VOLKSWAGEN DAN UMP UNTUK HASILKAN TENAGA KERJA MAHIR

Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan Volkswagen Group Malaysia (VGM) hari ini menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU), untuk satu inisiatif strategik antara jenama automotif terbesar dunia dan salah satu universiti teknikal terkemuka di Malaysia.

Perjanjian itu ditandatangani oleh Naib Canselor UMP, Dato ‘Sri Dr. Daing Nasir Ibrahim dan Pengurus Kilang  Pekan VGM, Danny Auerswald dalam upacara yang diadakan di kampus Pekan UPM. Majlis menandatangani perjanjian itu disaksikan oleh Profesor Madya Fakulti Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan (FKMP), Dr Nik Mohd Zuki Nik Mohamed. VGM dan Ketua Volkswagen Pekan, Nor Hayati Othman.

Perkongsian ini bertujuan untuk meningkatkan kemajuan dalam bidang pendidikan, penyelidikan dan teknologi, terutamanya dalam autotronics, dan menghasilkan tenaga kerja yang berkemahiran tinggi di negara ini dengan tumpuan kepada pelajar terutamanya dari aliran elektronik dan pengaturcaraan.

Kerjasama ini akan menyaksikan kedua-dua pihak akan bekerjasama rapat sebagai satu platform untuk menghubungkan industri automotif ke dalam  akademik dan penyelidikan. Ia juga akan membuka jalan bagi pelbagai program seperti pertukaran kakitangan, bahan akademik serta meneroka kemungkinan untuk memajukan pendidikan teknikal, kejuruteraan dan vokasional (TVET).

VGM akan berkongsi kepakaran, sumber dan pengetahuannya mengenai kejuruteraan Jerman dan teknologinya yang terkenal di seluruh dunia. Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, Kilang Pemasangan Volkswagen Pekan akan menawarkan penempatan pelatih pelajar UMP serta akses kepada kilang untuk memperluaskan pemahaman praktikal mereka tentang apa yang dipelajari di dalam kelas. Terdapat juga bengkel mengenai teknologi baru dan penemuan penyelidikan.

Danny Auerswald dari VGM mengatakan bahawa kerjasama seperti ini memberi banyak manfaat kepada kedua-dua pihak.

“Kami amat berbesar hati untuk bekerjasama dengan UMP dan kami tidak sabar untuk bekerjasama rapat dengan para pelajar dalam mengiktiraf bakat dan kerja keras mereka. Pencarian bakat adalah sesuatu yang diamalkan secara aktif di Volkswagen AG dan sangat bagus bila dapat bekerjasama dengan pelajar tempatan. Kami yakin bahawa para pelajar di UMP akan mendapat banyak manfaat daripada kerjasama ini “.

Dalam ucapannya, Prof. Dato ‘Sri Dr Daing Nasir berkata UMP disenaraikan dalam penarafan QS World University oleh Subject Subject 2019 untuk program Mekanikal, Aeronautikal, Pembuatan, Kejuruteraan Kimia dan Teknologi. Pencapaian ini menekankan kecemerlangan UMP dalam pengajaran dan pembelajaran dalam pelbagai aspek teknikal dan teknologi, katanya.

Mengenai MoU tersebut, Profesor Dato ‘Sri Dr Daing Nasir berkata kerjasama ini akan membantu mewujudkan kerjasama yang mampan dengan VGM dalam bidang kejuruteraan automotif vokasional. Ini akan membantu pelajar UMP untuk mendapatkan latihan industri atau penempatan pekerjaan.

UMP menawarkan program kejuruteraan bertaraf dunia, program dwi-sarjana dan program sarjana dwi-sarjana, dengan Karlsruhe University of Applied Sciences (HsKA) dan Reutlingen University (RU).

Loji Pekan Volkswagen kini memasang empat model yang dijual di Malaysia – Polo, Vento, Passat, dan Tiguan. Keempat model ini terdiri daripada kereta Volkswagen yang ada di Malaysia, di samping keluarga Golf dan Beetle.

Google ads
Back to top button