Artikel PilihanBuletin

MCLAREN P1 JENSON BUTTON NAK DIJUAL. FULL SPEC KARBON. RM8.7 JUTA

Selain menjadi juara dunia Formula 1 dan salah satu pemandu terbaik dalam generasinya, Jenson Button juga merupakan peminat kereta sejati.

Beliau pernah memiliki Bugatti Veyron, Honda NSX, Nissan GT-R dan Ferrari Enzo. Beliau juga memiliki sebuah McLaren F1 dan menerusi laman instagramnya, Button memaklumkan ia sudah bersedia untuk dilepaskan kepada pemilik baru.

“Saya telah membuat keputusan untuk menjual McLaren P1 saya untuk supaya orang lain dapat menikmatinya. Ini keputusan yang sukar tetapi tinggal di Amerika, saya tidak mendapat peluang untuk memandu kereta yang hebat ini, “katanya.

Button memberitahu bahawa beliau bercadang menjualnya pada harga USD2.1 juta (RM8.7 juta) dan antara alasan terbaiknya ialah kereta ini hanya mencatatkan perjalanan 551 batu (887 kilometer).

Ia juga bukanlah P1 biasa tetapi telah dinaiktaraf dengan Stealth Pack dan MSO di premis Grauschwartz. Bahagan dalamannya juga hitam Alcantara.

BACA: PAGANI HUAYRA EDISI HAMILTON

Pilihan lain termasuk Cermin Pintu dan Lekapan Karbon Fiber, Rim lebih ringan Ringan, TPMS, Brake Seramik Karbon dengan kaliper Kuning, papan pemuka salutan Alcantara / Sisipan Pintu / penghadang matahari, Jarum Kontras Kuning Cadmium, Sistem Bunyi Meridian.

Kereta ini juga sudah dilengkapi dengan Sistem Penjejakan Kenderaan (Pengesan GPS), Sensor Parkir Depan dan Belakang, dan pilihan MSO “Track Mode 2” yang merupakan sedikit tambahan perisian tambahan yang menelan belanja sebanyak USD26,100 (RM108K) untuk memberi P1 keupayaan untuk memasuki versi jalan raya kepada “Mode Perlumbaan”.

Button berpindah ke Los Angeles berikutan persaraannya dari perlumbaan Grand Prix. Setelah berpindah ke LA, Button membeli McLaren 675LT yang serupa dengan P1nya. Button bukanlah satu-satunya pemandu F1 untuk memiliki P1 sama ada. Bekas pemandu McLaren Lewis Hamilton juga memiliki sebuah warna biru, manakala juara dunia F1 1998 dan 1999, Mika Hakkinen juga memiliki satu.

McLaren P1 mempunyai gabungan 903 kuasa kuda dari enjin V8 berkembar dan motor hibrid motor elektrik. Ia mampu memecut 0-62 mph (0-100 kmh) dalam masa 2.8 saat, dan kelajuan tertinggi adalah dihadkan pada 217 mph (350 kmh).

Hanya 375 unit sahaja P1 dihasilkan di dunia.

GALERI

Google ads
Back to top button