BuletinMotosikal

MEMALUKAN MALAYSIA, ANGEL NIETO DIROMPAK DI SEPANG MOTOGP

Perkara paling memalukan negara ialah apabila benda-benda begini diperkatakan. Semalam, kecoh di pit MotoGP apabila peralatan pasukan Angel Nieto dilarikan ketika mereka sedang membuat persiapan di Litar Antarabangsa Sepang.

“Mereka telah melarikan sistem suspensi, kaliper, cakera brek, komputer, peralatan, dan pemanas tayar” kata Gino Borsoi.

Malam tadi, pencuri yang belum dikenalpasti melarikan beberapa peralatan dari pit Gaviota Ángel Nieto Team. Ia adalah pasukan yang membawa pelumba Arenas dan Fernández di Moto3 dan Dixon dan Cardelús di Moto2, CIP Green Power (Binder dan Booth-Amos), BOE Skull Rider Mugen Race (Yurchenko dan Masaki ), Reale Avintia Arizona 77 (Nepa), dan Red Bull KTM Bawang Putih (Oncu).

Ini adalah satu-satunya pasukan yang tidak mendapat paddock khusus, kerana kekurangan ruang, dan khemah mereka diletakkan ditempat letak kereta P1.

Secara umumnya, ia memang sangat terdedah kepada risiko kecurian kerana lokasinya yang jauh dari tumpuan umum.

Gino Borsoi, pengurus pasukan pasukan Aspar yang lebih dikenali dengan nama Master Nieto, memberitahu: “Kami telah kehilangan penyerap kejutan Moto3 , calipers dan cakera brek, komputer, peralatan, pemanas tayar, spring fork dan penyerap kejutan belakang ..

“Kita mengharapkan pihak litar Sepang untuk mengambil tindakan.”

Pencuri tersebut dikatakan telah mengambil kebanyakan perkakasan Moto3 dan tidak menyentuh komponen Moto2:

“Walaupun mereka membuka laci alatganti, Moto2 tiada alatan utama yang hilang, hanya alatan kecil seperti alat untuk menanggalkan roda dan skru cakera brek ”

Angel Nieto jelas berdepan masalah untuk beraksi pada hari ini namun berita ini telah mendapat simpati banyak pihak.

“Mereka telah membantu kami antaranya WP Suspension dan pasukan SKY 46 telah menghantar komponen yang diperlukan, kerana jika tidak, kita tidak akan dapat berlumba.

“Pasukan Itali SKY46 – Valentino Rossi yang diketuai oleh Pablo Nieto, memberitahu: “Kami masih mempunyai dua set suspensi Moto3 (yang berharga hampir 3,000 euro).

“Bagaimanakah saya tidak membantu mereka? pasukan ini membawa nama “keluarga” saya”.

Aspar juga memberitahu bahawa kejadian ini bukanlah kali pertama,

“Bukan kali pertama berlaku di litar ini kerana tiga komputer telah dicuri tiga tahun lalu. Sekarang, lima komputer telah dicuri dan kerugian keseluruhan ialah 40,000 atau 50,000 euro termasuk komponen, alat ganti dan komputer.

“Buat masa ini, dengan bantuan pasukan lain, kami dapat berlumba namun akan muncul masalah sekiranya kami memerlukan penggantian komponen khusus nanti”

Google ads
Back to top button