Buletin

MRL, PERODUA METERAI MOU UNTUK PERKHIDMATAN PENGANGKUTAN KARGO ECRL

Malaysia Rail Link Sdn Bhd (MRL) telah menandatangani dua memorandum persefahaman (MoU) dengan Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) dan Kuantan Port Consortium Sdn Bhd (Kuantan Port).

Ini menandakan potensi kerjasama jangka panjang untuk perkhidmatan pengangkutan kargo Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) yang akan bermula pada Januari 2027.

Pemeteraian MoU antara MRL dan Perodua serta MRL dan Kuantan Port dijangka menggalakkan pemain industri beralih daripada pengangkutan kargo melalui jalan raya ke rel.

Jaringan ECRL sepanjang 665km ini akan memudahkan pengangkutan lancar antara pantai timur dan barat Semenanjung Malaysia.

MoU antara MRL dan Perodua akan meneroka kemungkinan mengangkut produk Perodua ke Pantai Timur Semenanjung Malaysia untuk memenuhi keperluan logistik yang semakin meningkat bagi pengeluar kereta kompak tersebut.

Ketua Pegawai Eksekutif MRL, Dato’ Sri Darwis Abdul Razak, menyatakan, “MoU ini mempunyai makna besar bagi MRL kerana kami membuka nilai ECRL, bukan sahaja sebagai pengangkutan boleh dipercayai untuk awam tetapi juga sebagai perkhidmatan logistik yang boleh diandalkan untuk perniagaan tempatan serta antarabangsa.”

Beliau menambah, “ECRL berfungsi sebagai pemangkin utama dalam meningkatkan kesalinghubungan serantau dan pembangunan ekonomi, didukung oleh ‘landbridge’ yang menghubungkan pelabuhan Kuantan ke Northport dan Westports di Port Klang.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Dato’ Sri Zainal Abidin Ahmad, berkata, “Kami berusaha untuk mempelbagaikan cara pengangkutan produk kami, dan ECRL adalah pilihan berdaya maju.

“MoU ini akan membolehkan kami meneroka secara terperinci semua peluang untuk kedua-dua pihak.”

Pengerusi Kuantan Port, Encik Lee Chun Fai, menambah, “Menggunakan ECRL, Kuantan Port bertujuan untuk meningkatkan kesalinghubungan dan kecekapan, menawarkan kos logistik yang kompetitif dan memperbaiki masa penghantaran.

“Kerjasama strategik ini akan memperkukuh kemampuan logistik kami dan menjadikan Kuantan Port sebagai pintu masuk utama ke Pantai Timur.”

Majlis menandatangani MoU ini turut disaksikan oleh Menteri Pengangkutan, YB Loke Siew Fook, di InterContinental Kuala Lumpur.

ECRL dijangka siap pada Disember 2026 dan beroperasi sepenuhnya mulai Januari 2027, menghubungkan negeri Kelantan, Terengganu, serta Pahang ke Lembah Klang.

Google ads
Back to top button