Buletin

SUZUKI TUTUP KILANG DI THAILAND MULAI TAHUN HADAPAN

Suzuki Motors Thailand pada hari Jumaat mengumumkan bahawa tiada lagi kereta Suzuki akan dikeluarkan oleh kilang syarikat di Thailand mulai tahun hadapan.

Gergasi automotif itu menyatakan dalam satu kenyataan: “Dengan promosi terhadap karbon neutral dan penggunaan kenderaan elektrik di seluruh dunia, Suzuki telah mempertimbangkan untuk meningkatkan kecekapan pengeluaran di peringkat global, oleh itu, memutuskan untuk menghentikan operasi kilang di Thailand.”

Syarikat itu juga menyatakan bahawa langkah ini “adalah sebahagian daripada semakan semula struktur pengeluaran di seluruh dunia.”

Menurut data yang dikeluarkan, Suzuki memulakan pengeluaran di Thailand pada Mac 2012, dengan kapasiti mencapai 60,000 kenderaan setiap tahun.

Suzuki memutuskan untuk mengimport kereta yang dihasilkan di negara-negara ASEAN lain serta India dan Asia untuk dijual di Thailand, dengan perkhidmatan selepas pembelian ditawarkan seperti biasa.

Pada 18 Mei lalu, Suzuki menafikan khabar angin mengenai penutupan yang akan berlaku.

Langkah ini diambil hanya tujuh hari selepas Subaru Thailand mengumumkan pemberhentian pengeluaran di Thailand mulai 31 Disember.

Sama seperti Suzuki, Subaru akan mengimport kereta dari Jepun ke Thailand dan mengekalkan operasi.

Untuk rekod, Subaru telah menjual lebih daripada 25,100 kereta di Thailand sejak 2014.

Keputusan ini mencerminkan perubahan yang signifikan dalam industri automotif Thailand, di mana syarikat-syarikat besar lebih cenderung untuk mengimport kenderaan daripada meneruskan pengeluaran tempatan, selaras dengan usaha meningkatkan kecekapan serta mematuhi trend global ke arah kenderaan lebih mesra alam.

Google ads
Back to top button