Buletin

NGO SOKONG PENGGUNAAN KERUSI KANAK-KANAK OLEH KEMENTERIAN PENGANGKUTAN

Child Passenger Safety Malaysia (CPSM) mengalu-alukan pengumuman oleh Menteri Pengangkutan Yang Berhormat Anthony Loke dua hari lalu bahawa kerajaan akan mengawal selia dan menguatkuasakan penggunaan child restraint system (CRS) atau kerusi keselamatan kanak-kanak di dalam kereta sebagai aplikasi wajib bermula 2020.

Inilah berita yang CPSM telah diharapkan sejak dua tahun yang lalu. CPSM telah mendesak kerajaan dan pihak berkuasa untuk mengambil langkah tegas dengan menggalakkan orang ramai terutamanya ibu bapa untuk menggunakan kerusi keselamatan kanak-kanak seperti untuk anak-anak mereka dalam kenderaan.

Menurut laporan Jabatan Perangkaan Malaysia yang diterbitkan pada tahun 2017, punca utama kematian kanak-kanak antara umur 0 hingga 14 tahun pada 2016 dan menurut Laporan Tahunan Statistik PDRM Crash tahun 2017, terdapat 449 penumpang jalan raya kanak-kanak yang berumur antara 0 hingga 10 tahun.

Kami gembira Menteri Pengangkutan Yang Berhormat Anthony Loke mengambil pandangan yang serius mengenai keselamatan kanak-kanak di dalam kenderaan dan memutuskan untuk memulakan dimensi baru dalam keselamatan penumpang kanak-kanak di Malaysia dengan menjadikan tempat perlindungan kanak-kanak wajib di dalam masa dua tahun.

Hari ini, CPSM, sebuah NGO yang berusaha meningkatkan kesedaran di kalangan orang ramai tentang kepentingan menggunakan CRS dan keselamatan penumpang kanak-kanak secara umum, mengalu-alukan pendirian yang dibuat oleh YB Menteri.

Kami berharap CPSM akan dimasukkan dalam perbincangan oleh Kementerian dan agensi keselamatan jalan raya mengenai perancangan dan pelaksanaan kempen seperti yang kami ada sekurang-kurangnya sekitar 30,000 orang ibu bapa, di bawah pangkalan data kami, yang menyokong pergerakan ‘Rakyat Malaysia’ untuk jalan raya yang lebih selamat dan perjalanan untuk kanak-kanak.

Mulai hari ini dan sehingga hari CRS keselamatan kanak-kanak dikawal sepenuhnya pada tahun 2020 dan seterusnya, CPSM akan bekerja lebih keras untuk meyakinkan ibu bapa dan juga meyakinkan orang ramai secara umum untuk menggunakan kerusi keselamatan kanak-kanak sebagai cara untuk generasi masa depan kita.

Untuk merangsang pelan advokasi oleh Kementerian Pengangkutan dan Jabatan Keselamatan Jalan Raya tahun depan, CPSM telah melancarkan beberapa kempen seperti kursus ‘Persijilan Juruteknik Keselamatan Penumpang Kanak-kanak’ pada April 2019, antara lain dengan tujuan untuk meningkatkan bilangan terlatih penyokong keselamatan penumpang kanak-kanak di Malaysia.

 

Google ads
Back to top button