BuletinMotosikal

PELUMBA THAI, DECHA TERPANTAS UJIAN PRA MUSIM ARRC

Pelumba Yamaha Thailand Racing Team, Decha Kraisart menamatkan sesi ujian pra-musim Kejuaraan Motosikal Asia FIM (ARRC) dengan muncul sebagai pelumba terpantas dalam saingan SuperSports 600cc yang berakhir di Litar Johor, Pasir Gudang, hari ini.

Juara dua kali ARRC itu mencatat masa terbaik 1’31.051s, menghampiri catatan terpantas litar 1’31.016s milik Md Zaqhwan Zaidi (Musashi Boon Siew Honda Racing) yang dilakukan pada musim 2016.

Juara bertahan, Zaqhwan yang menguasai hari pertama semalam kekal memberikan aksi bertenaga apabila muncul pelumba kedua terpantas dengan masa 1’31.381s diikuti seorang lagi pelumba negara, Azlan Shah Kamaruzaman (Manual Tech Kawasaki Racing), dengan masa 1’31.441s.

“Kempen kami pada musim lepas tidak begitu baik pada peringkat awal musim. Saya hanya tamat di kedudukan ke-12 dalam Perlumbaan 2 dan gagal menamatkan perlumbaan sewaktu Perlumbaan 1 di litar ini. Namun, menjelang pertengahan musim, kami mencapai prestasi terbaik dan diteruskan pada hari ini. Saya berharap dapat tampil cemerlang mengutip seberapa banyak mata apabila turun beraksi pada pusingan pertama yang akan bermula di sini dua minggu lagi,” jelas pelumba berusia 36 tahun itu.

Pasukan Yamaha Thailand Racing turut memperaga aksi bertenaga di dalam kelas Asia Production 250cc apabila Anupab Sarmoon muncul pelumba terpanta dengan catatan 1’43.469s sekaligus membuktikan dia berupaya menggalas tugas selaku pelumba utama menggantikan juara 2016, Apiwat Wongthananon yang beralih ke saingan Moto3 di Sepanyol.

Duo Astra Honda Racing, Rheza Danica Ahrens dan Gerry Salim mencatat masa kedua dan ketiga terpantas dengan masa 1’43.536s dan 1’44.432s.

Dalam saingan Underbone 150cc, pelumba RCB Motobatt Yamaha YY Pang, Md Azhar Abdul Jalil dan Tengku Amirul Haffirudin mendahului lain-lain pelumba dengan masa 1’48.907s dan 1’49.127s diikuti pelumba rookie, Md Helmi Azman dari pasukan TKKR Onexox Racing dengan masa 1’49.251s.

BACA: DUCATI PANIGALE R CAFE RACER

BACA: HONDA MONKEY EDISI 50 TAHUN

Google ads

admin

mekanika.com.my / permotoran gaya baru untuk generasi baru.
Back to top button