Buletin

PENCAPAIAN TERBAIK HAFIZH SETAKAT INI. TEMPAT KE-4 DALAM FP2 DI MOTOGP CZECH

Pelumba kebanggaan negara Hafizh Syahrin mencatat prestasi yang sangat membanggakan ketika sesi latihan bebas FP2 di MotoGP Brno Republik Czech semalam.

Pelumba yang dikenali dengan gelaran Pescao itu berjaya mencatat masa terpantas 1’56.200 sekaligus menduduki tempat ke-4 terpantas. Ia adalah pencapaian terbaik beliau setakat ini sejak menyertai MotoGP pada musim 2018 buat kali pertama sebagai pelumba rookie.

Beliau hanya hanya 0.224s di belakang Repsol Honda Dani Pedrosa, pada sesi akhir dalam cuaca panas terik. Pencapaian ini nyata menggembirakan peminat di Malaysia yang melihat potensi pada pelumbaan sebenar yang akan berlangsung esok.

“Ini adalah hari Jumaat saya yang terbaik dan saya juga sangat terkejut dengan keputusan ini sendiri,” kata Hafizh, yang kini mendahului kedudukan rookie dengan tiga mata daripada Franco Morbidelli.

“Saya suka litar ini dan saya fikir ia berfungsi dengan baik dengan gaya tunggangan saya. Saya juga bercakap dengan pasukan itu dan melihat beberapa video dari Jorge dan cuba menyalin beberapa teknik daripadanya.

“Semasa musim panas saya juga melakukan beberapa latihan di rumah dan hari ini pagi saya merasa sangat bagus dengan motosikal ini dan juga benar-benar bermotivasi untuk separuh kedua musim ini.

“Pada waktu petang saya juga mencuba tayar baru, terutamanya tayar kompaun keras kerana saya tidak pernah mencuba tayar depan yang keras dan juga saya tidak mempunyai keyakinan dengan bahagianbelakang. Sebelum ini di Austin, saya mempunyai masalah besar dengan tayar keras .

“Biasanya ia mengambil masa yang lama untuk mempunyai cengkaman yang baik dengan tayar yang sukar, tetapi hari ini tiba-tiba selepas satu pusingan saya merasa sangat baik dengan tayar keras dan saya berusaha untuk mengekalkan momentum. Saya cuba memahami bagaimana tayar berfungsi.

“Saya sangat gembira dengan tayar keras dan itulah sebabnya saya dapat mengekalkan rentak saya dengan hampir semua pelumba lain.”

Hafizh kini menumpukan perhatiannya untuk mempertahankan tempat 10 terbaik pada hari ini yang akan membolehkan beliau terus memasuki sesi Kelayakan 2.

“Ia akan menjadi menarik pagi esok kerana saya tahu beberapa penunggang akan bertambah baik, terutama Marc Marquez kerana hari ini dia di tempat ke-10 dan pasti esok dia tidak mahu keluar dari sepuluh teratas.

“Tetapi esok esok semua boleh bertambah baik kerana suhu trek akan lebih rendah dan kurang tekanan pada tayar.

“Jadi, saya harap dapat memperbaiki kedudukan esok untuk kekal di tempat 10 teratas dan saya benar-benar mahu masuk ke Kelayakan 2. Kerana banyak kali saya sangat dekat dengan Kelayakan 2 tetapi gagal.”

“Saya keluar hari ini dengan perasaan seperti saya sedang menjalani ujian, bukannya pada hujung minggu perlumbaan. Tidak ada tekanan, saya sangat hampir di tempat 10 terbaik, kerana saya benar-benar inginkannya, tetapi ia tidak berlaku, katanya.

“Jadi saya cuba kekal tenang, santai supaya strategi berjalan dengan baik.”

Rakan sepasukan Johann Zarco adalah kesembilan terpantas, dengan pasukan Yamaha’s Valentino Rossi dan Maverick Vinales masing-masing ketujuh dan keenam.

 

Google ads
Back to top button