Artikel PilihanBuletin

SINDIKET LORI-JPJ BAKAL DEDAHKAN KOMPLOT LEBIH BESAR

Penangkapan 24 pegawai Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) baru-baru ini oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) adalah detik permulaan yang akan mendedahkan satu sindiket terancang yang lebih besar yang melibatkan “wang perlindungan” bernilai berjuta-juta ringgit di seluruh negara

Laporan akhbar Berbahasa Inggeris, The Star mendedahkan, bahawa terdapat kira-kira 100 sindiket yang terlibat dalam mengutip bayaran bulanan daripada pengendali lori untuk membantu mereka mengelakkan operasi penguatkuasaan yang turut melibatkan rasuah di kalangan pegawai JPJ.

“Ini telah berlaku selama beberapa dekad dan banyak wang yang terlibat. Sindiket ini mengumpulkan puluhan ribu ringgit sebagai wang perlindungan daripada pengendali lori setiap bulan, “kata sumber akhbar tersebut.

Sumber itu berkata mereka yang membayar akan diberikan logo khas untuk memaparkan pada cermin depan mereka untuk pegawai JPJ untuk mengenal pasti.

BACA: PELEKAT KHAS “LINDUNGI” LORI DARI UNDANG2

Yuran perlindungan bulanan, tersebt dikatakan berbeza mengikut kawasan operasi berdasarkan jarak pergerakan jentera itu.

Antara kain, sindiket itu juga mengupah “tonto” (pemberi maklumat) untuk memberi amaran kepada pengendali lori di mana operasi JPJ di kawasan masing-masing.

Sumber itu berkata pengendali lori yang menggunakan laluan Kuala Lumpur-Ipoh membayar antara RM300 dan RM500 setiap lori setiap bulan.

Selain pegawai penguatkuasa JPJ, beberapa anggota polis juga terlibat secara langsung dengan sindiket-sindiket ini.

Presiden Persatuan Pemilik Lori Malaysia, Phua Pui Ann berkata, mereka tidak mengetahui apa-apa tentang amalan sedemikian.

“Jika ini dilakukan, ia mungkin dilakukan oleh pengendali lori individu.”

KREDIT: THESTAR

Google ads
Back to top button