Buletin

RALI DAKAR AKAN DIADAKAN DI ARAB SAUDI MULAI 2020

Rali Dakar akan diadakan di Arab Saudi bermula tahun 2020. Pihak penganjur mengumumkannya dengan menawarkan peserta “landskap yang tidak diketahui dan medan perlumbaan yang belum dipetakan”.

Selepas 30 tahun Afrika  menjadi tuan rumah dan satu dekad pengembaraan jelajah lanskap yang menakjubkan di Amerika Selatan, satu bab baru dalam sejarah perlumbaan Rally Dakar akan bermula.

Rali Dakar telah diadakan di Amerika Selatan sejak tahun 2009. Perlumbaan pelbagai peringkat sebelum ini diadakan di Afrika tetapi telah dipindahkan selepas ancaman pengganas di Mauritania pada tahun 2008.

Pengarah Dakar, David Castera menggambarkan penempatan semula ke Arab Saudi dalam perjanjian lima tahun sebagai “pelayaran ke yang tidak diketahui”.

“Dengan pergi ke Arab Saudi, tentu saja ia aspek yang menarik,” kata Castera.

“Saya yakin perasaan sedemikian akan dikongsi oleh semua pelumba, pemandu dan pembantu pilot. Sebagai pengarah acara, ia adalah satu cabaran yang besar untuk dihadapi dengan halaman kosong dengan kemungkinan yang tidak terbatas.”

Castera berkata Arab Saudi menawarkan “geografi monumental, dibuat untuk perjalanan paling berani”.

Putera Saudi, Abdulaziz bin Turki al-Faisal al-Saud, pengerusi Lembaga Sukan Umum, berkata, penganjuran Rali Dakar adalah sebahagian daripada pelan ekonomi dan sosial yang lebih luas untuk Riyadh.

“Hari ini kami sangat gembira untuk mengumumkan bahawa Rally Dakar, sebuah acara berprestij global datang ke Kerajaan Arab Saudi dan Timur Tengah buat kali pertama. Negara ini sangat bersemangat untuk sukan dan matlamat strategik kami adalah untuk mencapai Wawasan 2030, yang mana sukan mana yang menjadi tonggak asas. “

Wawasan 2030 adalah perancangan yang dibuat oleh Putera Mahkota Mohammed bin Salman bin Abdulaziz yang bertujuan untuk mewujudkan “Arab yang kuat, berkembang maju dan stabil yang memberi peluang kepada semua” dengan mempelbagaikan sektor ekonomi.

“Dalam menganjurkan Rali Dakar, kami berhasrat untuk menghasilkan pengalaman yang sukar dipercayai dan tidak dapat dilupakan bagi pemandu kerana mereka menemui keindahan alam semula jadi Saudi. Ia juga bakal menjadi tontonan unik untuk peminat motorsport bukan sahaja di Arab Saudi tetapi juga di rantau ini dan di seluruh dunia,” kata beliau lagi.

Google ads
Back to top button