Buletin

SUZUKI KATANA 2019. YA, IA SUDAH KEMBALI!!!

Sejak beberapa bulan lepas, kita kerap mendengar tentang ini, kelahiran semula Suzuki Katana. Akhirnya semalam, di pameran motosikal Intermot di Jerman, Suzuki mendedahkan sepenuhnya lagenda Katana kepada umum.

Hampir 40 tahun berlalu, Suzuki Katana yang pertama dilancarkan pada tahun 1980 di Cologne Motor Show. Walaupun tidak banyak kesan pada masa itu, Katana meninggalkan memori yang sangat besar dalam industri motosikal moden. Ia mungkin bukan tentang kepantasan, tetapi tentang revolusi rekabentuknya yang mendahului zaman.

BACA; DARI PEDANG, JADI SENJATA TERULUNG., SUZUKI KATANA

Reka bentuk Katana baru sebenarnya merupakan penghormatan kepada GSX1100S tahun 1981, model yang diperkenalkan kepada dunia nama Katana buat kali pertama. Dari lampu bersegi ke fairing yang dramatik, Katana baru berkembang dari generasi pertama. Bentuk yang lebih moden dan terasa lebih padat berbanding nenek moyangnya dengan badan yang lebih pendek dan ekor yang lebih tirus.

Ia meminjam enjin GSX-R1000, empat baris 999cc yang menghasilkan 148 kuasa kuda dan kira-kira 80 lb-ft tork.

Dengan reka bentuk bersejarah ini, ia dilengkapi dengan teknologi moden. Katana menerima ciri-ciri seperti tork limiter, mod tunggangan tiga pemacu, ABS, sistem brek dari Brembo, set lampu LED moden dengan rekabentuk yang cuba meniru model asalnya.

Dalam Pameran Intermot ini juga, Suzuki mempamerkan barisan baru RM-Z 250 baru, GSX-S750 ABS dan GSX yang dikemas kini -R1000 dan R-1000R.

GALERI

Google ads
Back to top button