Buletin

SYARIKAT INDUK HAVAL PERKENAL JENAMA KENDERAAN ELEKTRIK BAHARU – ORA

Great Wall Motor (GWM) telah mengumumkan jenama baru –  ‘ORA’  untuk Memasuki Pasaran Kenderaan dengan tenaga boleh diperbaharui

Pada 20 Ogos 2018, GWM secara rasminya melancarkan jenama baru kenderaan-ORA. IQ, model pertama ORA akan dilancarkan di Chengdu Auto Show. Berikutan pengumuman usaha sama dengan BMW, ini merupakan satu lagi langkah penting yang dibuat oleh GWM dalam sektor tenaga baru.

BACA: HANYA 1% KERETA EV CHINA MAMPU BERTAHAN

ORA adalah ringkasan daripada gabungan Open, Reliable and Alternative:

Naib Presiden GWM dan Pengurus Besar ORA, Ning Shuyong berkata, “Sepuluh tahun yang lalu, GWM telah menubuhkan sebuah kumpulan penyelidikan kenderaan tenaga baru, dan membuat pengkhususan kajian dan penyelidikan. GWM memulakan penyelidikan positif dan pembangunan kenderaan tenaga baru, daripada bahanapi petroleum kepada elektrik.

“Pertimbangan lain diberikan kepada pembangunan kenderaan tenaga baru yang lebih baik setelah penetapan polisi baru”

GWM telah menamakan jenama tenaga baru ORA dalam usaha memperingati ahli matematik terkenal di dunia – Encik Euler.

BACA: KIA NIRO EV MULA DIJUAL DI KOREA

Encik Euler terkenal dengan teorinya ‘Euler ‘dan’ Euler’s Formula ‘. Beliau tidak hanya memberi sumbangan besar kepada matematik, tetapi juga menggerakkan matematik ke dalam bidang fizikal, termasuk balistik, geostatik, hidromekanik, dan sebagainya.

GWM memutuskan untuk menamakan kenderaan tenaga baru selepas ‘Euler’ kerana matematik adalah asas inovasi sains dan teknologi manusia. Ia juga menjadi teras dalam asas premis reka bentuk, penyelidikan dan pembangunan automatik.

 

Google ads
Back to top button