Artikel PilihanBuletin

TERKINI: CEO NISSAN, CARLOS GHOSN DIPECAT!

Berita paling hangat semalam, ialah tentang tindakan pendakwaraya Jepun terhadap pengerusi Pakatan Renault-Nissan, Carlos Ghosn. Hanya beberapa jam selepas dilaporkan Akhbar utama Jepun Asahin Shimbun, Nissan telah mengeluarkan kenyataan rasmi seperti di bawah.

BACA: WARAN TANGKAP CARLOS GHOSN 

Berdasarkan laporan yang tular sejak semalam, sebenarnya Nissan Motor Co, Ltd (Nissan) telah menjalankan siasatan dalaman sejak beberapa bulan lalu mengenai salah laku yang melibatkan Pengerusi Carlos Ghosn dan Pengarah Greg Kelly.

Siasatan menunjukkan bahawa selama beberapa tahun yang lalu kedua-dua Ghosn dan Kelly telah melaporkan jumlah pampasan dalam laporan sekuriti Bursa Saham Tokyo yang kurang daripada jumlah sebenar, untuk mengurangkan jumlah bayaran pampasan Carlos Ghosn.

Selain itu, banyak tindakan salah laku Ghosn didapati dilakukan telah ditemui, seperti penggunaan peribadi aset syarikat, dan penglibatan Kelly secara langsung juga telah disahkan.

Nissan telah memberikan maklumat kepada Pejabat Pendakwa Raya Jepun dan telah bekerjasama sepenuhnya dengan penyiasatan mereka. Kami akan terus berbuat demikian.

Kerana salah laku yang ditemui melalui siasatan dalaman kami merupakan pelanggaran yang jelas terhadap kewajipan sebagai pengarah, Ketua Pegawai Eksekutif Nissan Hiroto Saikawa akan mencadangkan kepada Lembaga Pengarah Nissan untuk segera memecat Ghosn dari jawatannya sebagai Pengerusi dan Pengarah Perwakilan. Saikawa juga akan mencadangkan penyingkiran Greg Kelly dari jawatannya sebagai Pengarah Perwakilan.

Nissan meminta maaf kerana menyebabkan kesan besar kepada para pemegang saham dan pihak yangberkepentingan. Kami akan meneruskan kerja untuk mengenal pasti isu tadbir urus dan pematuhan kami, dan mengambil langkah yang sesuai.

Berita selanjutnya akan menyusul…

Google ads
Back to top button