Artikel Pilihan

TAHUKAH ANDA SEBENARNYA ENJIN MYVI NI MEMANG POWER?

Sebut saja nama Myvi, sudah pasti kita boleh terbayang kehebatan jentera ini dipandu anak-anak muda dan juga pemandu yang sudah belia 30 an mengikut definasi menteri. Pelbagai aksi yang boleh dilakukan termasuklah terbang, melompat, masuk dalam kedai makan dan juga terjun dalam sawah.

Pendek kata Myvi ini kenderaan serba boleh. Jadi hari ini kita akan kupas berkenaan enjin serta teknologi yang ada pada enjin tersebut. Enjin yang dipasang pada Myvi ialah enjin yang berasal dari keluarga enjin Toyota iaitu enjin NR

Enjin siri NR

Secara umumnya ini ialah enjin keluaran Toyota yang bersesaran antara 1200cc dan juga 1500cc. Enjin ini dibuat secara “casting” atau besi tuang dengan menggunakan “iron cast” ataupun “alumminium cast”. Kedua dua enjin Myvi dibuat dengan menggunakan “iron cast” kerana ia lebih tahan lasak dan murah untuk dibuat pada skali pengeluaran besar-besaran dikenali dengan kod NR-VE. Enjin yang menggunakan aluminium untuk Toyota menggunakan kod NR-FE

Antara fitur utama enjin ini ialah konfigurasi Double Over Head Cam (DOHC), 4 injap setiap silinder, serta teknologi dual-VVTi pada injap kemasukan dan ekzos. Seperti biasa, enjin ini menggunakan timing chain yang lebih lasak untuk menggerakkan mekanisma valvetrain. Anda boleh baca kelebihan enjin DOHC di SINI

Spesifikasi enjin

Jenis1.3 1NR-VE1.5 2NR-VE
Sesaran1329cc1496cc
Diameter & lejang72.5 x 80.5 mm72.5 x 90.6 mm
Tork121Nm @ 4000RPM136Nm @ 4200RPM
Kuasa Kuda94 @ 6000 RPM102 @6000 RPM
Nisbah Mampatan11.511.5
Sistem bahan apiElectronic Fuel InjectionElectronic Fuel Injection
Regulasi AsapEuro 4Euro 4
Juga digunakan diAvanzaAvanza, Aruz, Rush

Ciri-Ciri Istimewa

1. Kedua dua enjin ini menggunakan mekanisma dual-VVTi pada injap kemasukan dan juga injap ekzos. Ia membolehkan ECU mengawal pemasaan pada kedua-dua injap, membolehkan proses Exhaust Gas Residual (EGR) berlaku. Apabila EGR digunakan, ia akan menggantikan udara dengan gas lengai dan ratio stoikiometric 14.7:1 berjaya dikekalkan. Malah gas ini tidak bertindakbalas semasa pembakaran menjadikan silinder lebih sejuk dan mengelakkan masalah ketukan berlaku. Jadi dual-VVTi menjadikan enjin lebih jimat dan lebih tahan ketukan (knocking) bukannya lebih berkuasa.

Pernah ke anda mengalami situasi di mana enjin Myvi model lama seperti kehilangan kuasa ketika mendaki bukit pada tengah hari yang panas?

2. Nisbah mampatan enjin ini juga lebih tinggi iaitu sekitar 11.5:1 berbanding dengan enjin lama 10:1. Nisbah mampatan yang tinggi akan menjadikan kecekapan termodinamik enjin ini lebih baik dan lebih jimat petrol. Agak mengagumkan kerana nisbah mampatan ini dicapai dengan teknologi EFI sahaja. Bagi mengatasi masalah ketukan beberapa pengubahsuaian dilakukan bagi menjadikan silinder enjin ini lebih sejuk ketika beroperasi.

3. Water jacket atau laluan cecair penyejuk sekitar silinder telah dibesarkan agar lebih banyak cecair penyejuk dapat menarik lebih banyak haba supaya keluar dari silinder. Bagi enjin tanpa turbo, masalah ketukan berlaku apabila suhu silinder menjadi tinggi dan panas seperti 2 pemimpin parti politik yang sedang bercakaran. Jadi proses penyejukan adalah penting. Piston juga telah disejukkan dengan semburan minyak pelincir agar haba dapat dipindahkan jauh dari kebuk pembakaran. Malah palam pencucuh Iridium dipasang pada tengah silinder agar risiko fenomena ketukan dikurangkan

4. Enjin ini juga telah diubahsuai agar dapat beroperasi dengan lebih cekap dengan melicinkan semua pergerakan mekanikal komponen utama enjin. Piston telah disalut dengan sebatian teflon bagi mengurangkan geseran antara piston dengan dinding silinder. Rocker Arm di bahagian valve train telah dipasang dengan mekanisma roller agar geseran di bahagian tersebut dikurangkan seterusnya meningkatkan kecekapan bahan api. Minyak enjin telah ditukar kepada minyak yang lebih nipis iaitu API SN 0W-20 dengan teknologi sintetik penuh. Lebih licin, lebih jimat lebih bagus.

5. Bukan itu saja, Perodua juga telah melengkapkan enjin ini dengan mekanisma “start stop” ataupun dipanggil sebagai “eco idle”. Ketika menunggu di lampu isyarat merah, enjin ini akan mati dengan sendirinya bagi menjimatkan petrol. Hanya dengan melepaskan pedal brek ataupun menekan pedal minyak enjin ini akan dihidupkan semula secara automatik. Disebabkan motor pemampat penyaman udara beroperasi secara mekanikal, maka penyaman udara tidak akan berfungsi.

Terdapat pengesan suhu yang dipasang pada kabin kereta dimana jika ia mengesan suhu kabin telah meningkat, enjin akan segera dihidupkan bagi membenarkan penyaman udara berfungsi semula. Kalau pakai pemampat penyaman udara dengan motor elektrik lagi bagus kan. Anda boleh membaca fungsi “start stop” dan keberkesanannya di SINI.

Dengan perubahan teknologi dan kejuruteraan pada enjin ini membolehkan ia mencapai penarafan Efficient Energy Vehicle atau EEV untuk model ini. Penggunaan bahan api ialah 20.1km per liter petrol bagi model 1300cc transmisi auto dan 1500cc auto dengan fungsi “Eco Idle”. Enjin 1300 cc dengan “Eco Idle” berjaya mencatatkan penggunaan petrol yang lebih jimat iaitu 21.1km per liter petrol. Secara perbandingan enjin lama 1500cc auto yang lama hanya memberikan penggunaan petrol sekitar 15.4km per liter petrol. Jika anda merasakan harga petrol tidak penting, jangan berguling-guling di atas jalan setiap kali harga petrol meningkat ye.

Dengan berat cesi Myvi sekitar 975kg untuk model 1300cc auto dan juga 1015kg  untuk model 1500cc, maka pecutan awal yang boleh dilakukan oleh enjin ini agak mengagumkan. Anda boleh kongsikan berapa kelajuan maksima model Myvi ini dibawah kerana sebagai insan bermaqasid syariah, penulis kekal memandu dengan halaju 110km/jam. Untuk perbandingan enjin kategori 1500cc, kami kongsikan data spesifikasi enjin dari Perodua, Toyota, Honda, Haval dan juga Nissan. Oh ya sudah tentu enjin Honda dengan mekanisma VTEC menghasilkan kuasa kuda yang lebih tinggi.

Kalau nak kuasa kuda yang tinggi, doakan teknologi VVTL-i digunakan.

Google ads
Back to top button