Artikel PilihanBuletin

FIRMA TEMPATAN DILANTIK PROJEK KERETA NASIONAL KE-3

Sebuah tempatan yang berpangkalan di Cyberjaya dikatakan telah mendapat kelayakan untuk pembangunan kereta nasional ketiga Malaysia, yang akan diumumkan hari ini. Ia bakal diumumkan setelah setahun selepas gagasan yang dicetuskan oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

DreamEDGE Sdn Bhd, yang ditubuhkan pada tahun 2007, didakwa akan membangunkan Kenderaan Elektrik Berbilang Jarak (REEV), yang merupakan antara matlamat Dasar Automotif Negara yang diperkenalkan lebih daripada sedekad yang lalu.

Sebelum ini bahawa Proton, yang membina kereta Nasional pertama pada 1985, juga telah menghasilkan prototaip REEV.

Bagaimanapun rancangan DreamEDGE menarik perhatian perdana menteri. “DreamEDGE mempunyai hubungan istimewa dengan Mahathir kerana ia dianggap pencetus dalam inovasi pembangunan automotif, kecerdasan buatan, robotik dan pencetakan 3D,” kata sumber portal FMT.

Difahamkan bahawa syarikat itu juga mempunyai kepakaran membangunkan aset ketenteraan, termasuk Light Strike Vehicles.

Sumber itu berkata, syarikat itu mempunyai semua ilham yang sama dengan perdana menteri. Di laman webnya, ia bercakap mengenai Dasar Pandang Ke Timur yang masih digalakkan oleh Mahathir.

“Kami berangga sebagai salah satu produk program Dasar Pandang Ke Timur, dan sejak penubuhan kami, kami telah menanamkan budaya kerja Jepun terhadap organisasi kami,” katanya.

Bermula dengan operasi di pejabat kecil dengan tiga orang jurutera, ia kini mempunyai pusat pembuatan dan prototaip di Cyberjaya, makmal inovasi di Bukit Jalil dalam institut R&D utama SIRIM, pusat reka bentuk di Taiping, serta pejabat R&D di Tokyo, Jepun.

DreamEDGE kini menggaji lebih daripada 100 jurutera, dan telah dianugerahkan tugas rekabentuk dan kontrak R&D oleh syarikat-syarikat di Jepun, UK, Austria, Brazil, Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu.

“Kontrak ini berupa projek yang boleh berubah dari beberapa ribu ringgit untuk penghantaran kejuruteraan berskala kecil kepada berjuta-juta ringgit untuk projek-projek khusus seperti pembangunan kenderaan baru yang melibatkan rekabentuk, pembangunan prototaip dan pembangunan sistem untuk pengeluaran besar-besaran, “katanya di laman webnya.

BACA: DAIHATSU JADI RAKAN KONGSI KERETA NASIONAL KE-3

Pelancaran projek kereta kebangsaan baru akan dirasmikan oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Darell Leiking hari ini.

Mahathir telah mencadangkan kereta kebangsaan ketiga ketika beliau menganggap Proton tidak lagi kereta kebangsaan, berikutan penjualannya kepada Zhejiang Geely Holding Group pada tahun 2017.

Mahathir berkata projek kereta terbaharu itu akan memanfaatkan sumber tenaga dan bakat di negara ini untuk mewujudkan ekosistem bagi usahawan dan industri untuk terus maju dan mewujudkan peluang pekerjaan.

KREDIT: FREE MALAYSIA TODAY

Google ads
Back to top button