Buletin

GOODYEAR TIRE & RUBBER COMPANY BEKERJASAMA DENGAN CITROEN, BANGUN TAYAR KONSEP EAGLE GO

Goodyear Tire & Rubber Company, dengan kerjasama Citroën, telah membangunkan tayar konsep Eagle Go menggunakan pelbagai bahan mampan dalam sebatian benang tayar. Eagle Go ialah tayar konsep Goodyear ketiga yang dibangunkan dengan Citroën. Ia dicipta untuk mengoptimumkan kecekapan, ketahanan dan keselesaan.

Tayar konsep ini menggunakan kompaun dalam bunga, bahagian tayar yang haus, diperbuat daripada hampir semua bahan mampan atau kitar semula.

Bahan-bahan digunakan termasuk minyak bunga matahari, resin pokok pain, digunakan untuk menggantikan minyak petroleum. Selain itu ia turut menggunakan getah asli dan silika abu sekam padi.

Goodyear telah menetapkan objektif untuk tayar konsep Eagle GO iaitu ia mampu mencapai sehingga 500,000km melalui penggunaan semula karkas yang mampan dan bunga yang boleh diperbaharui.

Tayar konsep Eagle GO menggunakan teknologi Goodyear SightLine, termasuk sensor yang memantau pelbagai parameter kondisi tayar. Teknologi ini telah digunakan untuk membantu mengurangkan pembaziran dan meningkatkan kecekapan dengan mengekalkan tekanan ideal.

Pemantauan kesihatan tayar adalah faktor penting dalam menentukan sama ada atau bila bunga tayar boleh diperbaharui, sekali gus meningkatkan pekeliling dan kecekapan. Penggunaan teknologi ini pada tayar konsep Eagle GO adalah sejajar dengan matlamat Goodyear untuk mencipta semula tayar dan servis, bagi membolehkan kecerdasan  dalam semua produk baharu menjelang 2027.

Google ads
Back to top button