Buletin

IKRAR JANJI “MY NEW PROTON”

“Aku sebenarnya bukan nak tau sangat pasal produk baru Proton, sebab memang tau Proton boleh buat kereta. Aku nak tahu macam mana Proton boleh tambah baik servis selepas jualan,” kata seorang kawan ketika saya duduk untuk mendengar ucapan Ketua Pegawai Eksekutif Proton, Dato’ Harith Abdullah sewaktu sesi sidang media Proton di Shah Alam pagi semalam.  

My-New-Proton-campaign-mekanika (3)

Kawan saya itu bukan pemilik kereta jenama lain yang acah-acah kutuk Proton sebab orang lain buat benda yang sama. Dia memiliki sebuah Proton Gen2 yang dibelinya sejak tiga tahun lalu daripada pasaran terpakai.

“So far aku puas hati je guna. Sebab memang tak letak expectation tinggi. Tetapi, memang tak ada masalah besar. Kos servis pun tak banyak beza dengan jenama lain,” katanya lagi.

Kita masih ingat, kira-kira tiga puluh tahun lalu, jenama Proton cukup gah di Malaysia. Penguasaan pasarannya mencecah lebih 60 peratus. Namun, zaman kegemilangan itu tidak bertahan lama. Kini, Proton hanya menguasai sekitar 20 peratus pasaran sahaja.

Proton-service-centre-mekanika (2)

Faktor kemerosotan yang begitu signifikan itu banyak didorong oleh pengalaman pemilikan yang tidak konsisten, sekali gus menimbulkan persepsi buruk terhadap Proton. Keadaan ini secara langsung membuatkan pengguna kurang yakin untuk memiliki sebuah kereta Proton.

Situasi itu diburukkan lagi dengan tempoh pinjaman yang panjang mencecah sembilan tahun. Ini membolehkan pengguna memilih untuk membeli kereta lebih mahal, di samping faktor-faktor luaran yang lain.

Menyedari hakikat itu, Proton kini tampil dengan janji untuk memenangi kembali hati pengguna. Pastinya bukan mudah, namun transformasi itu perlu demi memastikan  jenama Proton terus relevan.

“Kini terdapat kira-kira 3.6 juta kereta Proton di atas jalan. Jadi kami mesti menjaga pelanggan yang memilih untuk membeli kereta Proton. Pihak penguruan Proton bekerja keras untuk untuk memantau apa yang kakitangan kami lakukan.

My-New-Proton-campaign-mekanika (4)

“Ini bukan sekadar implementasi. Tanpa proses pemantauan yang betul, servis pasti tidak konsisten di antara cawangan-cawangan Proton. Saya setuju orang kata servis Proton teruk dan kami akan berubah,” kata Abdul Harith penuh semangat.

Jadi, penambahbaikan khidmat selepas jualan ini memang tepat pada masanya. Pastinya ia amat dialu-alukan oleh pelanggan sedia ada serta mereka yang bercadang untuk membeli kereta Proton.

PROTON NEW LOGO

Kesungguhan tersebut dapat dilihat menerusi beberapa inisiatif. Ia selari dengan tagline baharu syarikat iaitu “It’s in the Drive”. Malah, logo korporat Proton juga ditukar dengan rekaan lebih menarik.

Secara ringkasnya, berikut adalah inisiatif yang telah dan bakal dilaksanakan oleh Proton:

My-New-Proton-campaign-mekanika (2)

  1. Pengenalan outlet premium

Ia mengintegrasikan perkhidmatan menerusi cawangan pusat 4S, 3S dan 1S+2S. Perkhidmatan itu kini ditawarkan di 121 buah outlet Proton di seluruh negara.

  1. Melancarkan semula pusat panggilan

Talian hotline 1800 888 398 merupakan pusat panggilan sehenti yang membolehkan pelanggan untuk membuat pertanyaan mengenai servis atau aduan.

  1. Operasi servis 7 hari seminggu

Perkhidmatan servis ini akan dilaksanakan di  49 outlet Proton di seluruh negara.

  1. Perkhidmatan ambil & hantar

Perkhidmatan ini disediakan di kawasan-kawasan utama yang spesifik dengan jarak penghantaran dan ambil tidak melebihi radius lima kilometer daripada 7 outlet Proton di sekitar Lembah Klang.

  1. Servis pantas 80 minit

Melibatkan kerja-kerja pembaikan ringkas seperti penukaran minyak. Jika melebihi 80 minit, caj buruh akan diserap oleh pusat servis terbabit.

  1. Proton Mobile Assist

Program bantuan tepi jalan 24 jam sehari tujuh hari seminggu di seluruh negara. Ia melibatkan sebanyak 64 buah pasukan menggunakan Exora dan Persona yang dilengkapi peralatan untuk pembaikan dan troubleshooting.

  1. Pinjaman kereta sementara (relief car)

Ia ini akan diberikan kepada pelanggan yang kereta mereka terpaksa dibaiki dalam tempoh lebih tiga hari. Antara kerosakan yang melayakkan pelanggan menerima perkhidmatan ini ialah masalah berkaitan enjin, transmisi, brek elektrikal, isu sama yang berulang dan banyak lagi.

  1. Program Servis MY TAXI

Membantu pemilik teksi Proton melakukan servis dengan lebih efisien bersama pakej istimewa di 17 cawangan Proton Edar di seluruh negara.

  1. Perbaharui insurans dan cukai jalan

Pelanggan Proton boleh memperbaharui insurans dan cukai jalan menggunakan kiosk MyEG di 20 cawangan Proton Edar. Perkhidmatan itu ditawarkan secara percuma (caj biasa ialah RM30).

Apa pun, ini adalah janji yang berani daripada Proton untuk berubah dan menjadi jenama yang disegani. Bukan mudah, tetapi ia tidak mustahil untuk dilaksanakan. Good luck Proton!

Google ads
Back to top button