Artikel PilihanBuletin

KEGAGALAN E-BASIKAL, DBKL BERTEGAS DENGAN OPERATOR SYARIKAT

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mahu syarikat itu menawarkan perkhidmatan perkongsian skuter elektrik untuk mendapatkan permit yang betul sebelum beroperasi.

Pengarah Eksekutif DBKL (pembangunan sosio-ekonomi) Datuk Ibrahim Yusoff berkata tiada permit dikeluarkan kepada mana-mana syarikat untuk mengendalikan skuter elektrik bandar setakat ini.

“Saya meminta syarikat menyediakan tunggangan e-skuter untuk berhenti beroperasi sekarang dan memohon permit dengan sewajarnya. Kita perlu mengkaji dan melihat sama ada skuter e-adalah cara pengangkutan yang boleh dilaksanakan di bandar.

“DBKL perlu menentukan kawasan yang sesuai untuk meletak kenderaan, laluan yang dibenarkan, aspek operasi serta keselamatan pengguna e-skuter, pemandu dan pejalan kaki. Kami tidak mahu ia jadi seperti oBike,” katanya.

Beberapa tahun kebelakangan ini, DBKL telah ditugaskan mengutip oBike ditinggalkan di seluruh bandar. Basikal ini kemudiannya terpaksa dijual sebagai besi buruk.

Ibrahim menambah bahawa beliau menasihatkan pengendali perkhidmatan perkongsian e-skuter untuk membuang kenderaan itu apabila melihat mereka di Jalan Silang.

“Kini, DBKL menasihati syarikat supaya tidak meninggalkan skuter elektrik di kawasan awam tetapi jika ini berterusan, kami boleh merampas skuter tersebut.

“Jika perkhidmatan itu didapati sesuai, DBKL akan mempertimbangkan untuk mengeluarkan permit,” katanya.

Terdahulu, Neuron Mobility berkata dalam satu kenyataan bahawa ia bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa untuk mengendalikan perkhidmatan tersebut.

“Kami percaya bahawa perkhidmatan kami menyediakan pilihan pengangkutan yang berpatutan dan mudah untuk jarak pendek yang akan membantu mengurangkan kesesakan di bandar,” kata syarikat itu.

Neuron Mobility melancarkan operasi Malaysia pada Disember 2018 di Cyberjaya sebagai sebahagian daripada program perintis dan terus beroperasi di sana.

KREDIT: THESTAR

Google ads
Back to top button