Artikel PilihanBuletin

SEBELUM BAWA SEMULA F1, KUKUHKAN DULU SUKAN MOTOR TEMPATAN – ALEX YOONG

Jika kerajaan merancang untuk membawa semula kejuaraan perlumbaan Formula Satu (F1) ke negara ini, ia perlu bermula dengan usaha mengukuhkan sukan motor di peringkat bawahan.

Bekas pemandu F1, Alex Yoong berkata, mustahil untuk menarik minat peminat sukan motor tempatan untuk menonton perlumbaan F1 jika tidak ada inisiatif yang dijalankan oleh pihak yang bertanggungjawab untuk mempromosikan acara perlumbaan berprestij menerusi acara perlumbaan kelas bawahan.

Yoong mendakwa hanya Litar Antarabangsa Sepang (SIC) melakukan tugas menganjurkan pelbagai acara sukan motor di negara ini untuk menarik perhatian peminat tempatan sejak beberapa tahun yang lalu.

“Pada 90-an, sukan motor tempatan sangat bagus. SIC melakukan tugas yang hebat tetapi ia hanya tertumpu pada satu litar dan sangat sukar untuk orang ramai pergi ke tempat itu.  Kita memerlukan lebih banyak litar.

“Sekiranya Formula One kembali ke negara ini dan tidak ada aktiviti yang hebat, ia tidak akan berkembang kerana motorsport sangat melibatkan peminat,” katanya kepada pemberita ketika menjawab laporan berita mengenai cadangan untuk membawa pulang perlumbaan F1 ke Malaysia.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad baru-baru ini melaporkan bahawa kerajaan berhasrat untuk membawa pulang perlumbaan F1 berikutan kepentingan yang dihasilkannya dalam industri automotif di kalangan rakyat Malaysia.

SIC telah menjadi tuan rumah Grand Prix Malaysia, yang merupakan sebahagian daripada Kejohanan Dunia F1, dari 1999 hingga 2017.

KREDIT: BERNAMA

Google ads
Back to top button