Buletin

LYNK & CO TIBA DI PASARAN FILIPINA – LANCAR LYNK & CO 01 DAN 06. BAKAL MASUK MALAYSIA TAK LAMA LAGI?

Selepas Lynk & Co mendarat di pasaran Vietnam, Lynk & Co baru-baru ini membuat satu lagi langkah besar di Asia Tenggara, secara rasmi memasuki pasaran Filipina.

Di pasaran Filipina, Lynk & Co telah melancarkan Lynk & Co 01 dan Lynk & Co 06.

Lynk & Co 01 dan Lynk & Co 06 yang dilancarkan di Filipina kali ini diletakkan sebagai SUV Segmen C serta SUV Segmen B.

Lynk & Co 01 adalah berdasarkan platform CMA, manakala Lynk & Co 06 dibina di atas platform BMA.

Dari segi kuasa, Lynk & Co 01 dijangka dijana oleh sistem hibrid plug-in PHEV, dilengkapi enjin pengecas turbo tiga silinder 1.5L, mempunyai output gabungan 241hp, 545Nm tork.

Sementara, Lynk & Co 06 akan dilengkapi enjin 1.5L empat silinder pengecas turbo dengan kuasa maksimum 178hp dan tork 290Nm.

Memandangkan pengeluar asal telah membuat langkah besar ke Asia Tenggara, ini juga bermakna bahawa mereka selangkah lebih dekat untuk memasuki pasaran Malaysia.

Jika kita mengikuti strategi yang diumumkan oleh Geely pada 2022, mereka menentukan bahawa Lynk & Co akan memasuki Rusia, Malaysia, Australia, New Zealand dan negara lain pada 2025.

Di samping itu, Geely dan DRB-Hicom menandatangani perjanjian bagi membangunkan pelan Automotive Hi-Tech Valley pada tahun lepas dan bakal menubuhkan kilang di sini untuk menghasilkan kereta baru. – Automachi

Google ads
Back to top button