Artikel PilihanBuletin

MASIH BELUM ADA PENYELESAIAN UNTUK MAS

Kerugian teruk Malaysia Airlines (MAS), ditambah pula dengan pengurusan buruk sebelum ini, menjadikan sangat sukar untuk memperbaikinya, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Kita ada masalah dengan MAS.

“Kali terakhir, kerajaan menyuntik RM6 bilion, namun apa yang mereka lakukan ialah memecat 6,000 kakitangan dan membatalkan penerbangan ke 60 dari destinasi sebelumnya.

“Tidak ada kesan baik dalam usaha yang mereka cuba lakukan,” katanya dalam satu sidang akhbar sempena sambutan tahun pertama Pakatan Harapan untuk mengambil alih Putrajaya pada 9 Mei.

Dr Mahathir berkata kerajaan masih mencari penyelesaian terbaik untuk MAS.

“Saya tidak tahu apa yang sedang berlaku. Semua orang memberitahu saya ia syarikat yang gagal tetapi tiada sesiapa pun yang datang dengan memberi penyelesaian yang betul,” katanya.

Ditanya sama ada kerajaan akan menjual MAS, Dr Mahathir menjawab:

“Kadang-kadang kita fikir kita mungkin menjual syarikat penerbangan itu (seperti syarikat penerbangan Itali milik orang Arab), jadi banyak syarikat penerbangan telah dijual kepada orang lain.

“Perniagaan syarikat penerbangan sekarang sangat kompetitif, selepas kemunculan syarikat penerbangan kos rendah. Pengangkut kos tinggi kehilangan penumpang.

“Kemudian anda mempunyai syarikat penerbangan Arab yang menyediakan kemudahan mewah. Tiada siapa mampu mencabarnya.

“Kami masih belum membuat keputusan (sama ada untuk menjual atau mengekalkan MAS),” kata Dr Mahathir.

Pakar percaya MAS mungkin melaporkan kira-kira RM1 bilion kerugian untuk tahun 2018 selepas mencatatkan kerugian kira-kira RM2.4 bilion dari tahun 2015 hingga 2017, kerana kerugian terus meningkat walaupun usaha cuba menyelamatkan syarikat penerbangan itu terus dilakukan.

Untuk memastikan syarikat penerbangan negara ini mampu terus beroperasi, pakar dalam industri menjangkakan sekitar RM1bil hingga RM3bil suntikan tunai diperlukan.

KREDIT: THESTAR

Google ads
Back to top button