Buletin

PANIK DI DALAM TREN, GARA-GARA CACAR MONYET

Pelbagai penyakit merbahaya boleh menular dalam komuniti dan ia boleh menjejaskan kita dalam banyak hal, kesihatan sudah tentu, sebegitu juga dengan ekonomi dan mengganggu produktiviti keseharian kita. Seboleh mungkin kita mahu mengekalkan kesihatan dalam keadaan terbaik untuk mengelak diserang penyakit berjangkit.

Petang semalam, seorang penumpang kereta api transit pantas MARTA di Atlanta mengalami reaksi alahan dan bergurau bahawa dia menghidap cacar monyet. Seorang lagi penumpang terdengar dan menelefon jabatan polis pihak berkuasa transit. Kereta api itu dihentikan dan dipindahkan di stesen seterusnya di laluan di East Point, pinggir barat daya bandar itu. Para penumpang dipindahkan ke kereta api lain, manakala kereta api yang kosong dibawa semula ke halaman untuk dibersihkan dan didisinfeksi. Paramedik memeriksa penumpang untuk mengesahkan sekiranya dijangkiti cacar monyet.

MARTA menyatakan dalam siaran:

“Walaupun insiden ini adalah salah faham, MARTA memandang serius kesihatan dan keselamatan pelanggan dan pekerja kami. Menurut Jabatan Kesihatan Awam Georgia, cacar monyet merebak melalui kulit ke kulit atau sentuhan rapat lain dan kemungkinan jangkitan dalam persekitaran awam adalah rendah. Tidak seperti COVID, ia tidak berjangkit melalui udara tetapi kami menggalakkan pelanggan untuk terus memakai pelitup muka untuk keselesaan mereka. Kerap membasuh tangan sebagai cara yang berkesan untuk mengurangkan penularan kebanyakan penyakit. Selain itu, MARTA akan meneruskan pembersihan rutin dan pembasmian kuman semua kenderaan yang dilaksanakan semasa COVID dan sebarang pembersihan dalam perkhidmatan yang diperlukan oleh pelanggan yang sakit.”

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, cacar monyet boleh merebak melalui hubungan rapat, seperti sentuhan kulit ke kulit atau sentuhan dengan objek yang disentuh oleh seseorang yang dijangkiti cacar monyet. Ada baiknya semua orang lebih berwaspada terhadap cacar monyet berbanding pada awalnya coronavirus menular, tetapi janganlah ia boleh menyebabkan salah faham seperti ini.

Google ads
Back to top button