Buletin

PETRONAS KINI AMBIL ALIH 100% MILIKAN KUMPULAN DA VINCI

Petronas Chemicals Group Bhd menguasai 100 peratus saham Da Vinci Group B.V., kini membuat perancangan pertama ke dalam pelaburan perniagaan bahan kimia khusus melalui pertumbuhan bukan organik.

Da Vinci Group B.V. telah diperbadankan di Belanda dengan operasi global yang melibatkan jenama sendiri yang menjual , merumuskan dan mengeluarkan silikon, bahan tambahan minyak pelincir dan bahan kimia.

Pengarah urusan dan ketua pegawai eksekutif Petronas Chemicals Datuk Sazali Hamzah berkata pengambilalihan itu mempercepatkan merealisasikan wawasannya untuk mencipta nilai dengan mempelbagaikan portfolio produk ke dalam bahan kimia khusus dan khusus.

“Da Vinci menyediakan akses yang menarik ke dalam perniagaan silikon yang semakin meningkat,” katanya dalam satu kenyataan pada hari Khamis.

“Pengambilalihan itu juga membolehkan kumpulan itu meningkatkan kedudukan daya saingnya dalam pasaran akhir menarik. Ini termasuk penjagaan diri, pembinaan, cat dan salutan, elektronik, automotif dan penjagaan kesihatan, terutamanya di rantau Asia Pasifik.

KREDIT:BERNAMA

Google ads
Back to top button