Buletin

PINTU SEMPADAN BKT KAYU HITAM-THAI DIBUKA 24 JAM MULAI HARI INI

Mulai hari ini, pintu sempadan antara Malaysia dan Thailand di Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (ICQS) Bkt kayu Hitam akan beroperasi 24 jam.

Majlis pengumuman dan simbolik pembukaan sempadan itu diadakan malam tadi dan menurut Timbalan Menteri Luar, Datuk Marzuki Yahya berkata, waktu operasi itu hanya membabitkan kenderaan berat dan pergerakan kargo manakala laluan awam kekal seperti biasa iaitu dari jam 6 pagi sehingga 12 tengah malam.

Waktu operasi berkenaan akan menghadapi tempoh percubaan iaitu selama tiga bulan sehingga 17 September depan.

“Sehubungan itu, kedua-dua pihak, Malaysia dan Thailand juga telah menubuhkan pasukan untuk menilai keberkesanan pembukaan pintu sempadan 24 jam terbabit,” katanya ketika berucap di Majlis pelancaran operasi 24 jam di ICQS Bukit Kayu Hitam dan CIQ Sadao di sini, awal pagi tadi.

Turut hadir, Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir dan ADUN Bukit Kayu Hitam, Halimaton Saadiah Saad.

Marzuki memberitahu bahawa, lanjutan tempoh operasi itu bakal merancakkan lagi pelaburan dan aliran perdagangan antara kedua-dua negara.

“Sebagai negara yang berkongsi sempadan yang sama, adalah penting untuk Malaysia-Thailand meningkatkan hubungan baik dalam usaha menarik nilai pelaburan asing dan mempercepatkan proses pertumbuhan ekonomi kedua-dua negara.

“Apatah lagi Thailand adalah rakan dagang kelima terbesar di Malaysia dan rakan perdagangan kedua terbesar di kalangan negara anggota ASEAN,” katanya.

Tindakan melanjutkan tempoh operasi tersebut adalah bertujuan mengurangkan kesesakan trafik di ICQS Bukit Kayu Hitam dan CIQ Sadao yang berlaku sebelum ini.

Penasihat kepada Menteri Luar Thailand, Chaisiri Anamarn berkata, kedua-dua negara akan mendapat manfaat daripada aspek perdagangan dan perkembangan industri logistik dalam kerjasama ini.

“Aliran trafik keluar masuk pada waktu siang juga dijangka menjadi lebih lancar apabila pergerakan kenderaan berat boleh dilakukan sepanjang masa terutama pada tengah malam sehingga awal pagi,” katanya.

Kesepakatan bersama untuk melanjutkan waktu operasi ini dicapai dalam mesyuarat antara Menteri Luar, Datuk Saifuddin Abdullah dan rakan sejawatannya dari Thailand, Don Pramudwinai pada Januari lalu ketika lawatan delegasi Malaysia ke Bangkok.

KREDIT: SINAR HARIAN

Google ads
Back to top button