Buletin

POLESTAR HADAPI MASALAH KEWANGAN, PERLU RM6.1 BILION – GEELY SEDIA MEMBANTU

Polestar, sebuah jenama kereta elektrik mewah, menghadapi cabaran kewangan dan memerlukan tambahan AS$1.3 bilion (RM6.1 bilion) menjelang 2025.

Sejak kemunculannya pada Jun 2022, harga saham Polestar telah merosot sebanyak 87 peratus, menjadikannya sukar untuk mendapatkan modal baru.

Pada masa sama, Geely, salah satu pengeluar kereta terbesar di China, sedia mengambil alih Polestar dari Volvo Cars.

Untuk rekod, Geely telah menjual hampir 2.8 juta kenderaan pada tahun 2023, jauh lebih banyak daripada Volvo, yang memiliki Polestar.

Pengerusi Geely, Li Shufu berkata, dengan kawalan penuh ke atas Polestar, Geely boleh menyelaraskan pelaburan dan perkongsian teknologi.

Polestar menyambut baik sokongan kewangan dari Geely, dengan menyatakan bahawa Geely akan terus menyediakan sokongan operasi serta kewangan pada masa depan.

Syarikat-syarikat pemula EV lain, seperti Rivian, Fisker, Arrival, Xpeng, dan Lucid, juga menghadapi cabaran dalam menaikkan skala operasi disebabkan kos yang tinggi.

Sebagai contoh, Fisker baru-baru ini menegosiasikan semula terma perjanjian hutang untuk mendatangkan rakan strategik.

Secara keseluruhan, industri EV menghadapi tekanan kewangan, mirip dengan cabaran dihadapi oleh Tesla pada tahun 2018.

Walaupun menghadapi cabaran ini, syarikat-syarikat berkenaan masih optimis tentang masa depan EV, terutamanya dengan permintaan yang terus berkembang.

Google ads
Back to top button