Buletin

POLIS BERKAS RIDER MAKANAN BAWA AIR KETUM

Dua penunggang motosikal yang bertindak sebagai penghantar makanan ditangkap di lokasi berasingan di Cheras dan Putrajaya dalam tempoh 24 jam lalu setelah didapati memiliki air ketum.

Kejadian pertama berlaku pada petang Khamis sekitar pukul 1.15 petang apabila polis menahan penunggang berusia 20 tahun semasa sekatan jalan raya di Putrajaya.

Ketua Polis Putrajaya, Penolong Pesuruhjaya Rosly Hassan berkata suspek ditahan di sekatan jalan raya di mana siasatan mendapati sekurang-kurangnya terdapat satu liter bahan tersebut dalam bekas makanan di motosikalnya.

“Pemeriksaan pada badan suspek lelaki tersebut tidak menjumpai apa-apa, tetapi pemeriksaan lebih lanjut pada motosikal Yamaha 135 LC nya menunjukkan sebotol 1.5 liter berisi kira-kira satu liter cecair hijau yang dipercayai jus ketum, yang diletakkan di dalam bakul yang dilekatkan pada bekas mengisi makanan di kerusi belakang.

“Siasatan awal di tempat kejadian menyebabkan suspek mengaku bahawa cecair dalam botol itu ialah air ketum,” kata Rosly dalam satu kenyataan hari ini.

Rosly berkata suspek kemudian ditangkap dan bahan itu dirampas, dengan kertas siasatan yang dibuka di bawah Seksyen 30 (3) Akta Racun 1952.

Dalam satu kejadian lain, beberapa jam kemudian seorang penunggang penghantaran makanan ditahan kira-kira jam 8.45 pagi semalam kerana kesalahan yang sama, semasa sekatan jalan raya di Bukit Jalil yang dijalankan oleh polis Cheras.

Ketua Polis Daerah Cheras, Penolong Pesuruhjaya Mohamed Mokhsein Mohamed Zon menjelaskan bahawa suspek, seorang warga tempatan berusia 32 tahun, ditahan selepas pegawai yang bertugas menyedari penunggang yang mencurigakan di sekatan jalan raya.

“Pemeriksaan lanjut kemudian mendapati sebotol cecair hijau yang dipercayai jus ketum, dianggarkan sekitar 500 mililiter, dalam kotak makanan suspek.

“Suspek ditangkap dan ditahan di lokap polis balai Cheras dan permohonan reman akan dibuat pada 11 April,” kata Mohamad Mokhsein dalam satu kenyataan hari ini.

Memandangkan populariti perkhidmatan penghantaran makanan semasa perintah kawalan pergerakan, kedua-dua Rosly dan Mohamad Mokhsein memberi amaran terhadap mereka yang cuba mengeksploitasi keadaan itu, dengan mengatakan tindakan tegas akan diambil.

Kedua-dua kes disiasat di bawah Seksyen 30 (3) Akta Racun 1952 yang meliputi kesalahan yang berkaitan dengan pengimportan, pengeksportan, pembuatan, penggabungan, pencampuran, pengeluaran, penjualan, penyediaan, pentadbiran, pemilikan, atau penggunaan bahan psikotropik.

Kesalahan itu, jika disabitkan, dikenakan denda tidak melebihi RM10,000, atau hukuman penjara tidak melebihi empat tahun, atau kedua-duanya.

Ketum diletakkan di bawah Akta Racun kerana zat mitragynine yang terdapat di dalam tumbuhan. Mitragynine adalah sebatian yang dikatakan kira-kira 13 kali lebih kuat daripada morfin, menyebabkan kesan seperti opioid, dan secara tradisional telah digunakan sebagai rawatan untuk kesakitan dan pengeluaran opioid.

KREDIT: MALAYMAIL

Google ads
Back to top button