Buletin

POLIS TRAFIK KL SELAMATKAN KELUARGA TERPERANGKAP DALAM BANJIR KILAT

Tindakan pantas anggota polis trafik Kuala Lumpur berjaya menyelamatkan sebuah keluarga yang terperangkap dalam banjir kilat di Sungai Klang di ibu negara petang semalam.

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Sarifudin Mohd. Salleh berkata, pihaknya dimaklumkan tentang kejadian oleh gerakan trafik Kuala Lumpur kira-kira pukul 3.20 petang.

“Bertindak atas maklumat yang diperolehi, Lans Koperal Hafizul Khalis Anuar dan Konstabel Wan Muhammad Hazleeshah Wan Hasbullah dari JSPT Kuala Lumpur telah bergegas ke lokasi dan mendapati seorang lelaki, wanita dan kanak-kanak terperangkap dalam banjir kilat.

“Tindakan pantas anggota trafik dengan bantuan orang awam berjaya menyelamatkan tiga mangsa di lokasi tanpa sebarang kemalangan jiwa dilaporkan,” katanya.

Menurut Sarifudin, mangsa yang berjaya diselamatkan memaklumkan bahawa mereka sekeluarga sedang memancing ikan di tepi Sungai Klang dalam keadaan hujan lebat dan tiba-tiba paras air naik tanpa mereka sedari.

Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia yang tiba tidak lama kemudian turut menghulurkan bantuan kepada mangsa yang berjaya diselamatkan.

Terdahulu, satu video berdurasi 20 saat tular di laman Facebook memaparkan beberapa orang anggota polis trafik bersama orang awam membantu mengeluarkan sebuah keluarga yang terperangkap di Sungai Klang.

Tindakan pantas anggota polis berkenaan menerima pujian daripada pengguna laman sosial yang menyifatkan mereka yang terlibat sebagai berani dan harus dijadikan contoh.- K! ONLINE

Google ads
Back to top button