Buletin

SEKATAN PENGELUARAN CIP DI MALAYSIA, JEJAS INDUSTRI AUTOMOTIF DUNIA

Kekurangan bekalan semikonduktor global, termasuk cip dari Malaysia akan mengurangkan pengeluaran kenderaan di seluruh dunia sehingga 7.1 juta unit tahun ini.

Gangguan bekalan berkaitan pandemik itu akan menjejaskan industri hingga tahun depan, kata IHS Markit.

Kekurangan cip tidak akan stabil sehingga suku kedua tahun depan dengan pemulihan dijangka berlaku pada separuh kedua, demikian menurut IHS dalam satu laporan.

Tinjauan suram itu adalah bukti lebih lanjut bahawa krisis cip masih belum selesai.

Unjuran firma penyelidikan itu tidak termasuk pengurangan terbaharu daripada Toyota Motor Corp, yang merancang untuk menghentikan sebentar output di 14 kilang bulan depan dan mengurangkan pengeluarannya sehingga 40 peratus.

“Situasi ini masih penuh dengan cabaran,” kata Penganalisis IHS, Mark Fulthorpe dan Phil Amsrud dalam laporan mereka.

“Kami juga melihat turun naik tidak menentu baharu berikutan langkah sekatan dan kawalan pergerakan Covid-19 di Malaysia yang mana banyak operasi pembungkusan cip serta operasi ujian dilakukan,” katanya.

Kadar vaksinasi rendah dan peningkatan kadar jangkitan di Asia Tenggara mendorong penutupan kilang yang mengumpulkan semua jenis semikonduktor, kata IHS.

Ford Motor Co pada Rabu berkata ia akan membiarkan kilang pengambilan F-150 berhampiran Kansas City, Missouri tidak beroperasi minggu depan berikutan kekurangan bahagian yang berkaitan dengan semikonduktor akibat pandemik Covid-19 di Malaysia.

Toyota, yang menyimpan stok cip dan sebelumnya mengalami sedikit gangguan berkata, penularan varian Delta di Asia mengurangkan pengeluarannya pada September.

“Khususnya di Asia Tenggara, penularan COVID dan sekatan dan kawalan pergerakan memberi kesan kepada pembekal tempatan,” kata Ketua Pegawai Kumpulan Toyota Purchasing, Kazunari Kumakura.

IHS menjangkakan krisis cip mengurangkan pengeluaran kenderaan global sebanyak 6.3 juta kepada 7.1 juta kenderaan tahun ini, tidak termasuk pengurangan dilaksanakan oleh Toyota.

Pada suku ketiga saja, sebanyak 2.1 juta unit akan terkesan akibat kekurangan bekalan cip, kata IHS.

“Suku kedua 2022 mungkin adalah titik di mana kita melihat kepada kestabilan bekalan,” kata IHS, sambil menambah bahawa usaha pemulihan hanya bermula dari separuh kedua 2022. –BH

Google ads
Back to top button