Motosikal

SRT GERAK SENDIRI MUSIM DEPAN. SIC BAKAL KEMBALI WARNAI MOTOGP 5 TAHUN LAGI

Litar Antarbangsa Sepang (SIC) tidak menolak kemungkinan mereka bakal kembali dengan pasukan baharu di Kejuaraan MotoGP Dunia dalam tempoh lima tahun akan datang.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Azhan Shafriman Hanif berkata ini susulan pengunduran Petronas selaku penaja utama pasukan Sepang Racing Team (SRT) di bawah naungan SIC, Sabtu lalu.

Justeru, katanya, selepas ini SIC tidak lagi bersama SRT dan pasukan itu akan bergerak secara persendirian pada MotoGP Dunia bermula musim depan.

“Kita kini sedang dalam proses merangka hala tuju bagaimana untuk kembali semula ke MotoGP Dunia. Mudah-mudahan kita ada jawapan sebaik sahaja ada rancangan yang betul untuk bergerak ke hadapan,” katanya pada sidang media secara maya.

Azhan berkata pada masa ini, SIC sedang menumpukan usaha membangunkan peringkat akar umbi dalam usaha melahirkan lebih ramai bakat tempatan daripada Kejuaraan MiniGP SIC atau Kejuaraan CEV untuk bersaing dalam MotoGP Dunia.

“Kami telah membangunkan banyak bakat di Malaysia dan bakat kami adalah salah satu yang paling kompetitif di rantau Asia berbanding Jepun.

“Sudah tentu, jika anda membandingkan antara pelumba Malaysia dan Eropah, pendapat peribadi saya adalah kami masih jauh tetapi saya percaya kami berdaya saing dalam erti kata untuk terus mengembangkan bakat,” katanya.

SIC dan Petronas bersetuju memutuskan kerjasama pada kejuaraan MotoGP yang mula terjalin sejak 2018 dalam saingan Moto2 dan Moto3.

Kerjasama itu kemudian diperluaskan dengan penyertaan dalam kelas perdana MotoGP menerusi pasukan Petronas Yamaha Sepang Racing Team pada 2019.

Azhan  berharap untuk melihat Malaysia melahirkan lebih ramai pelumba berbakat jika mereka mendapat lebih banyak kerjasama dan sokongan pihak swasta.

Sementara itu, beliau berkata perpisahan SIC dan SRT menyaksikan pihaknya bersetuju bahawa pasukan kendalian Datuk Razlan Razali yang beraksi dalam saingan MotoGP  itu untuk bergerak secara persendirian bermula musim depan.

“SRT akan bergerak secara berasingan daripada SIC dan ini bermakna SIC tidak ada pasukan dalam saingan MotoGP tahun depan,” katanya.

Azhan pada masa sama memaklumkan bahawa pasukan SRT akan melalui proses penjenamaan semula dan menyerahkan kepada Razlan sendiri untuk menentukannya. –Bernama

Google ads
Back to top button