Buletin

TOYOTA SUPRA DENGAN ENJIN EMPAT SELINDER JADI PILIHAN TERBARU

Toyota Supra yang sangat dinanti-nantikan akhirnya membuat penampilan pertamanya di Festival Goodwood 2018, tetapi ia masih lagi dalam mod penyamaran.

Toyota tidak memberikan apa-apa butir terperinci mengenai Supra tersebut, tetapi ramai membayangkan bahawa kereta itu akan dikuasakan oleh enjin turbocharged 3.0-liter enam selinder BMW yang menghasilkan 335 kuasa kuda dan tork 369 lb-ft. Ini mungkin bukan satu-satunya enjin tunggal Supra, kerana Road & Track melaporkan kewujudan model empat selinder untuk pilihan pembeli.

Dokumen katalog transmisi yang baru ditemui dari pembuat kotak gear ZF dari Jerman menunjukkan pelbagai aplikasi transmisi automatik  lapan kelajuan dalam pengeluaran dan kereta pra-pengeluaran untuk 2018.

Supra disenaraikan dalam dokumen tersebut termasuk dari beberapa model seperti J29 dan GT86. Spekulasi memberitahu bahawa GT86 mungkin dipadankan pada enjin enam selinder sebaris menggunakan enjin BMW B58B30.

BACA: RAHSIA TOYOTA SUPRA YANG KAMI TAHU

Model J29 dilaporkan akan menggunakan enjin empat silinder turbocharged B48B20 BMW yang menghasilkan 262 hp. BMW Z4 roadster juga disenaraikan dalam dokumen ini, dengan kod chassis G29

Walaupun Z4 sepatutnya mempunyai enjin yang sama dengan Supra, dokumen itu mendedahkan BMW mendapat versi 375 hp yang lebih kuat berbanding hanya 335 di Toyota.

Ketua jurutera Supra, Testsuya Tada mengesahkan bahawa terdapat Supra empat silinder pada acara di Festival Goodwood of Speed. Tada berkata empat silinder akan lebih ringan dan mempunyai “pengagihan berat badan yang lebih baik.” Malangnya, dokumen ZF tidak menyebutkan penghantaran manual, yang mungkin mengecewakan ramai peminat JDM.

GALERI

 
Google ads
Back to top button