Artikel PilihanBuletin

UNIT MOTOSIKAL JPJ CATAT SEJARAH DENGAN PENYERTAAN ANGGOTA WANITA

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kuala Lumpur telah mencipta sejarah dengan meibatkan anggota wanita dalam Unit Penguatkuasaan Motosikal (UPB), yang pertama bagi jabatan di seluruh negara.

Merangkumi tiga anggota wanita untuk permulaan, idea itu dicetuskan oleh pengarah JPJ Datuk Ismail Mohd Zawawi yang merasakan ia adalah tepat pada masanya untuk mengambil langkah pertama menyerapkan wanita dalam unit itu.

Anggota tersebut ialah Wah Moliz a / p Bah, 28, Asma Shafie, 24, dan Siti Syazwani Hajizin, 27.

Wah Moliz, Orang Asli dari suku Semai di Gopeng, Perak, berkata beliau mengambil cadangan pengarah kerana minatnya terhadap motosikal berkuasa tinggi.

“UPB hanya mempunyai lelaki setakat ini, tetapi sekarang JPJ telah membuka peluang untuk ahli wanita untuk menyertainya. Ini juga membuktikan bahawa wanita juga berupaya mengendalikan motosikal berkuasa tinggi,” katanya kepada pemberita selepas Perayaan Hari JPJ Kuala Lumpur ke-73 semalam. .

“Kursus dan latihan yang kami alami adalah sama dengan anggota lelaki, tetapi cabaran utama adalah tahap stamina dan kekuatan yang kami perlukan kerana motosikal yang berat,” katanya.

Siti Syazwani berkata, dia tidak fikir akan berpeluang untuk menyertai unit itu kerana beliau hanya bekerja di jabatan itu selama dua tahun, bagaimanapun beliau sangat bersyukur.

“Perkara yang saya paling teringat apabila saya menghadiri kursus ini adalah apabila kami diminta untuk mengangkat motosikal Kawasaki Versys 650cc yang beratnya hampir 200 kilogram.

“Kita perlu tahu cara mengendalikan motosikal dan jika jatuh … kita perlu belajar teknik mengangkat motosikal tersebut.

“Setakat ini, kami telah menunggang motosikal kami ke Melaka tetapi akan ada lebih banyak latihan dan kursus bagi kami untuk mengasah kemahiran kami,” katanya.

Sementara itu, Ismail berkata bahawa mempunyai tiga wanita dalam unit itu adalah untuk memberikan pendedahan kepada mereka.

“Ia merupakan idea yang muncul awal tahun ini dan saya mencabar wanita untuk menyertai UPB kerana mereka boleh melakukannya,” katanya.

KREDIT: BERNAMA

Google ads
Back to top button