Buletin

BENGKEL KERETA JADI STOR SIMPAN KETUM

Sebuah bengkel kereta yang ditinggalkan di Kampung Bunohan, Tumpat, Kota Bharu, Kelantan didapati dijadikan sebagai stor simpanan kepada 700 kilogram (kg) daun ketum bernilai RM21,000.

Pegawai Pemerintah Medan Batalion Ke-7 Pasukan Gerakan Am (PGA7) Superintendan Azhari Nusi berkata, rampasan dilakukan selepas sepasukan anggota Kompeni B membuat serbuan ke bengkel itu, kira-kira jam 3.30 petang.

Beliau berkata ketika serbuan, didapati terdapat kelibat dua lelaki telah melarikan diri ke dalam semak di belakang bengkel, selepas dapat menghidu kehadiran pasukan PGA7.

“Pemeriksaan dijalankan di dalam bengkel yang dijadikan stor itu, menemui longgokan plastik hitam di dalamnya mengandungi plastik lutsinar diikat gelang getah, mengandungi daun-daun hijau yang disyaki daun ketum.

“Selepas membuat pemeriksaan di kawasan sekitar dan tidak menemui sesiapa di situ, kesemua daun ketum itu dirampas dan dibawa balik ke Cawangan Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tumpat untuk tindakan lanjut,” katanya dalam satu kenyataan.

Azhari berkata, kesemua daun ketum yang ditemui disyaki dibawa dari Kedah untuk pasaran Kelantan.

“Daripada maklumat yang diperolehi, satu ikatan daun ketum sekitar satu kg akan dijual dengan harga RM30.

“Hasil siasatan awal mendapati kesemua daun-daun ketum ini dipercayai untuk pasaran sekitar Tumpat, dan bagi jualan kecil-kecilan terutamanya di sekitar kawasan Kampung Bunohan.

“Kes akan disiasat mengikut Seksyen 30 (3) Akta Racun 1952,” katanya. – Bernama

Google ads
Back to top button