Buletin

BUKAN PREVE, TAPI PROTON PERTARUH SAGA UNTUK SEPANG 1000KM TAHUN INI

Pasukan Proton R3 (R3), pemenang Sepang 1000KM Endurance Race (S1K) pada 2017 akan mempertahankan gelarannya pada edisi 2018 acara itu dengan sebuah kereta baru.

Proton Saga akan bertanding di S1K buat kali pertama di samping Proton Iriz dalam usaha dua kereta yang diharapkan R3 akan membawa kemenangan perlumbaan keseluruhan keempat dan keempat untuk PROTON.

Memperkenalkan Proton Saga untuk perlumbaan

 Proton Saga adalah model pertama Proton dan kereta yang memperkenalkan jenama tersebut kepada dunia. Ia juga Proton pertama yang digunakan oleh syarikat dalam sukan motor. Dari perlumbaan litar, Proton Saga bertanding dalam pelbagai acara, menewaskan  lawan yang lebih terkenal dan membawa kemasyhuran dalam arena sukan motor tempatan.

Selain daripada usaha yang disokong pengeluar, Proton Saga juga merupakan kereta pilihan untuk pelumba berpasukan untuk merasai pengalaman perlumbaan pertama mereka. Dengan harga yang berpatutan, komponen mekanikal yang teguh dan jangka panjang pengeluaran bermakna mudah untuk mendapatkan unit dan mengubahnya untuk kegunaan perlumbaan.

Terdapat banyak acara yang masih menggunakan model ini termasuk MSF Saga Cup, yang mempunyai kelas untuk amatur, pemandu pertengahan dan profesional perlumbaan yang semuanya menggunakan Proton Saga.

Untuk edisi 2018 perlumbaan S1K, R3 membina kereta perlumbaan berdasarkan versi semasa Proton Saga yang dilancarkan pada 2016.

Ketegaran kilasan yang tinggi (sekarang 12,000Nm / deg dari 10,000Nm / sebelumnya) badannya membuat ia adalah platform ideal untuk kegunaan persaingan manakala pengendalian yang seimbang dan pakej mekanikal yang terbukti sesuai dengan perlumbaan 1000km di mana kereta-kereta diuji ke had lebih 181 pusingan.

“Proton Saga mempunyai sejarah yang panjang bersaing dan memenangi pelbagai perlumbaan dan S1K adalah platform yang sempurna untuk memperkenalkan semula peminat Proton ke bahagian perlumbaan. Ia turut mengingatkan mereka tentang warisan perlumbaan model terlaris kami.

Ini akan menjadi kali pertama Proton Saga semasa akan bersaing dan ia akan berlumba dengan persaingan sengit tetapi kami percaya keupayaan R3 untuk membangunkan mesin yang kompetitif, “kata Abdul Rashid Musa, Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar.

 

Google ads
Back to top button