Buletin

DAIHATSU CIPTA ERA BAHARU DI INDONESIA, PERKENALKAN TEKNOLOGI TERKINI, TRANSMISI D-CVT BAHARU

Sejak Daihatsu Rocky dan All New Daihatsu Xenia diperkenalkan, pengeluar Jepun itu boleh dikatakan memulakan era baharu dalam pasaran automotif Indonesia.

Macam mana ia boleh terjadi? Kerana terdapat banyak teknologi baru yang tertanam dalam 2 model ini. Bermula daripada platform DNGA, enjin WA-VE baharu, teknologi ASA, kepada transmisi D-CVT baharu.

Jadi, kali ini Daihatsu Indonesia ingin berkongsi maklumat mengenai transmisi D-CVT mereka. Mari kita bincangkannya.

D-CVT = Dual Mode CVT

Sebelum pergi lebih jauh, kita mesti tahu dulu apa itu transmisi D-CVT. Ingat, ‘D’ di sini bukan bermaksud Daihatsu, tetapi Dual Mode.

Pada masa ini, terdapat 3 model Daihatsu yang menggunakan transmisi ini iaitu Daihatsu Rocky, Daihatsu Xenia, dan Daihatsu Sirion.

Apakah yang membezakan D-CVT daripada transmisi CVT lain secara umum?

Sebenarnya transmisi ini mempunyai mekanisme seperti CVT konvensional yang lain, namun apa yang membezakan transmisi ini adalah gabungan dengan gear split yang dilakukan oleh Daihatsu dan gear split inilah menjadikan transmisi D-CVT ini lebih istimewa.

Apakah kegunaan split gear pada D-CVT Daihatsu?

Apabila kereta dipandu pada kelajuan tinggi, kuasa akan dipindahkan dari belt ke gear split supaya kereta dapat memecut secara optimum dan menjimatkan penggunaan minyak.

Secara logiknya, penambahan komponen ini nampaknya memanjangkan nafas transmisi CVT, mengaktifkan mode split apabila kereta bergerak melebihi 60 kilometer sejam.

Jadi, kebaikan gear split secara amnya adalah untuk meningkatkan nisbah gear dan mengurangkan penggunaan bahan api.

Selain itu, Daihatsu turut menjelaskan penyelenggaraan untuk transmisi D-CVT.

Menurutnya, pengguna hanya perlu melakukan 2 perkara sahaja iaitu memeriksa isipadu serta kualiti minyak secara berkala, di mana pemeriksaan dijalankan setiap 20,000KM/12 bulan dan pertukaran minyak setiap 80,000KM/48 bulan, yang mana-mana terdahulu dahulu.

Google ads
Back to top button