Artikel PilihanBuletin

HUAWEI DISENARAI HITAMKAN SECARA RASMI BERMULA HARI INI DI AS

Larangan terhadap syarikat-syarikat Amerika Syarikat yang menjual peralatan ke Huawei akan berkuatkuasa pada hari Jumaat, kata setiausaha perdagangan AS.

Wilbur Ross memberitahu agensi berita Bloomberg bahawa peraturan baru itu akan menghalang Huawei daripada memperoleh komponen dan teknologi dari firma AS tanpa kelulusan kerajaan.

Huawei Technologies Co. Ltd. dan 70 sekutu mereka akan diletakkan dalam “Senarai Entiti” Jabatan Perdagangan AS. Langkah ini menjadikannya sukar – jika tidak mustahil – bagi firma tersebut untuk menjual produk, kerana merekabergantung kepada pembekal AS.

Ross berkata dalam satu kenyataan pada hari Rabu bahawa Presiden Donald Trump berusaha untuk “mencegah teknologi Amerika daripada digunakan oleh entiti milik asing dalam cara yang berpotensi menjejaskan keselamatan negara AS atau kepentingan dasar luar”.

Tindakan dramatik berlaku apabila pentadbiran Trump secara agresif melobi negara-negara lain untuk tidak menggunakan peralatan Huawei dalam rangkaian 5G generasi akan datang. Dan ia hanya beberapa hari selepas pentadbiran Trump mengenakan tarif baru ke atas barangan Cina di tengah-tengah perang perdagangan yang semakin meningkat.

Pegawai AS telah lama bimbang kerajaan China menggunakan peralatan Huawei untuk mengintip Amerika.

Penyenaraian hitam Huawei mungkin mempunyai masalah di luar syarikat itu sendiri: Bukan sahaja mengganggu perniagaan Huawei, tetapi ia juga boleh menjejaskan pembekal AS.

Tindakan keras Amerika Syarikat yang diumumkan pada hari Rabu menerusi  perintah eksekutif, adalah kemuncak perang perdagangan yang melanda pasaran kewangan dan mengancam menggagalkan ekonomi global yang sedia perlahan.

Pegawai di China berkata, kegawatan ekonomi AS boleh menjejaskan perundingan perdagangan, ketika Washington menaikkan tarif ke atas barangan China dan Beijing membalas dengan cukai yang lebih tinggi terhadap produk AS.

Jurucakap Kementerian Perdagangan China, Gao Feng menegaskan bahawa AS harus mengelakkan hubungan yang lebih merosakkan. “China akan mengambil semua langkah yang perlu untuk melindungi hak-hak sah syarikat Cina,” kata Gao kepada wartawan.

Sementara itu, harga saham untuk pembekal AS Huawei jatuh disebabkan oleh ketakutan pembeli cip AS, perisian dan peralatan lain akan dipaksa untuk menghentikan pembelian selepas sekatan berlaku.

Huawei berkata dalam satu kenyataan bahawa kehilangan akses kepada pembekal AS ” bahaya ekonomi yang besar kepada syarikat-syarikat Amerika” dan menjejaskan “puluhan ribu pekerjaan di Amerika”.

Daripada USD$70bn yang dibelanjakan oleh Huawei untuk perolehan komponen pada 2018, kira-kira $ 11bn dibayar ke firma AS termasuk Qualcomm, Intel dan Micron Technology Inc.

Huawei berkata ia akan ” mencari penyelesaian segera untuk perkara ini”.

Syarikat itu melaporkan, pendapatan suku pertama sebanyak USD$27bn bulan lepas dan telah menjual 59 juta telefon pintar pada suku pertama. Hasil keseluruhan Huawei yang juga pembuat telefon pintar kedua terbesar di dunia mencapai 721 bilion yuan ($105bn).

Google ads
Back to top button