Buletin

KETEGANGAN SEOUL-BEIJING: HYUNDAI MAHU BUKA KILANG BARU DI INDONESIA

Hyundai Motor Co merancang untuk memulakan pengeluaran kenderaan elektrik (EV) di Indonesia sebagai sebahagian daripada pelaburan bernilai USD880 juta (RM3.6 bilion) di negara tersebut.

Langkah Hyundai untuk menubuhkan kilang kereta pertamanya di Asia Tenggara adalah berdasarkan  dengan strategi pembuat kereta Korea Selatan untuk menghentikan pergantungan mereka dengan China, di mana persaingan yang sengit dan penjualannya yang terkesan.

Ketegangan diplomatik antara Seoul dan Beijing juga menjadi penyebab Hyundai cuba mencari destinasi baru di Asia Tenggara.

Hyundai dan Kia Motors adalah pembuat kereta No.5 dunia, merancang untuk membina sebuah kilang di Indonesia dengan kapasiti pengeluaran kira-kira 250,000 unit, termasuk kereta elektrik.

Menurut Timbalan Menteri Indonesia industri Harjanto kepada Reuters.

Indonesia mempunyai rizab bijih nikel laterit, bahan penting untuk bateri lithium-ion yang digunakan untuk bateri kenderaan EV.

Menteri itu berkata pelan itu adalah untuk mengeksport 53% daripada kereta yang dikeluarkan di kilang Hyundai ke negara-negara Asia Tenggara dan Australia, manakala baki 47% adalah untuk pasaran domestik.

Hyundai berkata dalam satu kenyataan pada hari Jumaat bahawa ia “mempertimbangkan pelbagai cara untuk berkembang” di pasaran baru termasuk Asia Tenggara. Walau bagaimanapun, tiada apa yang telah diputuskan mengenai kemudahan pengeluaran baru di rantau ini.

BACA: HYUNDAI KONA LEBIH TINGGI KM DARI TESLA 

Hyundai memberi taklimat kepada pegawai-pegawai kesatuan Korea Selatan awal tahun ini mengenai rancangan untuk membina sebuah kilang di Indonesia, tiga orang yang akrab dengan perkara itu memberitahu Reuters pada hari Jumaat. Salah satu cabaran yang dikenalpasti ialah membina rangkaian jualan, kata sumber itu.

Naib presiden Hyundai-Kia, Lee Bo-sung berkata pada Khamis, pasaran ASEAN sukar ditembusi kerana ia dikuasai oleh saingan Jepun seperti Toyota dan Honda.

Di Indonesia, Hyundai menjual hanya 1,372 kenderaan pada tempoh Januari hingga Oktober, berbanding dengan 463,565 kenderaan Toyota.

 

Google ads
Back to top button