Buletin

MODIFIKASI YSUKU. POLIS BERI AMARAN PADA ARTIS

Semenjak Polis Diraja Malaysia mengeluarkan amaran untuk menyita motosikal Yamaha Y15ZR yang diubahsuai beberapa hari lalu, maka bermula polemik kegusaran pemilik motosikal super moped yang digelar “Ysuku” ini.

Tak dinafikan, golongan artis dan selebriti antara yang secara tidak langsung “mempromosikan” motosikal ini dalam cara yang kami rasa salah. Mereka menayangkan modifikasi yang kemudiannya menjadi tular dan ikutan di kalangan masyarakat.

Ada juga modofikasi yang entah apa-apa yang kami rasa merosakkan scene motosikal moped di malaysia. Kalau nak mekap macam funfair, mohon beli Demak atau motor buatan China yang banyak terdapat di pasaran.

Ini pula laporan terbaru.

Menurut laporan akhbar Sinar Harian hari ini, Polis Diraja Malaysia telah memberi amaran kepada mana-mana individu termasuk artis supaya menghentikan aktiviti mempromosi kegiatan modifikasi motosikal secara haram dan melanggar undang-undang.

Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Bukit Aman, Datuk Azisman Alias berkata, kebelakangan ini pihaknya mendapati terdapat beberapa artis dan selebriti yang membuat pengubahsuaian motosikal mereka tanpa mengikut spesifikasi yang ditetapkan malah mempromosi di dalam laman sosial mereka sehingga menjadi ikutan orang ramai.

Menurutnya, aktiviti tidak sihat itu akan memberi dorongan kepada pengguna motosikal lain terutama remaja untuk mengubah suai kenderaan mereka dan terjebak dalam kegiatan seperti lumba haram dan sebagainya.

“Saya sendiri ada mendengar mengenai kumpulan dan artis yang mempunyai laman sosial sendiri menyiarkan video mengenai modifikasi haram yang dilakukan mereka terutama motosikal daripada jenis Y15ZR yang lebih dikenali sebagai Ysuku.

“Saya beri amaran kepada semua pihak sama ada individu atau artis, hentikan aktiviti mempromosi modifikasi motosikal secara haram terutama daripada jenis Yamaha Y15ZR yang dilihat semakin menjadi-jadi dan jika ingkar mereka berdepan tindakan undang-undang,” katanya.

Beliau ditemui media selepas majlis penutup Kempen Kesedaran Keselamatan Jalan Raya Inisiatif Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) di Flex Pulau Pinang di sini hari ini.

Dalam pada itu, Azisman berkata, polis terutama cawangan trafik di seluruh negara sedang memantau aktiviti kumpulan motosikal yang melakukan modifikasi dan lumba haram.

Menurutnya, bagi membanteras kumpulan samseng jalanan pihaknya turut menubuhkan unit khas Skuad 42 yang bertujuan memerangi kumpulan mat rempit.

“Pegawai dan anggota polis itu akan menyamar sebagai orang awam termasuk menjadi geng mat rempit sebelum mengekori mereka dan mengambil gambar serta video sebagai bukti kegiatan modifikasi serta lumba haram sebelum mendakwa di mahkamah.

“Itu pendekatan polis sekarang ini dan kami tidak lagi hanya menjalankan operasi secara terang dan terbuka sebaliknya dengan menyamar serta mengumpul maklumat lengkap dan seterusnya tindakan undang-undang,” katanya.

KREDIT: SINAR HARIAN

GALERI

Google ads
Back to top button