Modifikasi

MYVI PASSO DARJAT TERTINGGI!

Di Malaysia, kalau dalam satu hari kalau tidak jumpa Perodua Myvi memang tak sah. Malah di negeri yang kebanyakan kenderaannya ialah trak pikap seperti Sabah, ada juga Myvi ‘terselit’ di  tengah-tengah bandar. Di kampung jangan ceritalah. Memang kebanyakannya Myvi sahaja yang biasa kita jumpa.

Ada banyak faktor penyumbang kenapa Myvi begitu popular. Antanya, kebanyakan pelajar kolej atau univeristi apabila tamat sahaja pengajian dan dapat kerja, terus beli Myvi. Ditambah pula sekarang ada skim beli kereta untuk graduan, bertambah mudah untuk mereka membelinya.

Myvi yang satu ini bukan calang-calang. Maksud saya, untuk berada pada tahap kereta yang diubah suai sehingga begini rupa, duit mengalir sudah macam air terjun, bukan tahap air paip lagi.

garaj - Myvi mod 9

Walaupun alat ganti Myvi semakin hari semakin murah terutamanya bodypart, masih ada sesetengah aksesori harganya tetap tidak turun-turun. Namun, ada kalangan orang yang main kereta itu memang banyak duit. Jadi, kalau setakat hendak beli barang berharga beribu-ribu ringgit, apa ada hal?

Kereta ini milik seorang kawan yang enggan namanya dikenali. Dia membeli Myvi kerana hobinya adalah mengubah suai kereta. Macam biasa, kereta ini asalnya ialah sebuah Myvi standard.

Tetapi anda faham-faham sahajalah. Kalau duduk dalam kelompok peminat tegar model Japan Domestic Market (JDM), takkan hendak guna bodykit Bumifiber? Memang kena gelaklah.

garaj - Myvi mod 8

Myvi ini keluaran tahun 2007. Apa yang tinggal sekarang cuma casisnya yang berdaftar dengan geran Perodua. Barang-barang lain semua sudah ditukar dengan komponen  Passo yang datang daripada bermacam-macam versi.

Baiklah. Kita mulakan dengan bahagian enjin. Enjin asal kereta dikeluarkan dan digantikan dengan enjin K3VET. Enjin K3VET itu datangnya daripada Myvi seorang rakannya yang memang berada dalam keadaan sangat baik.

Kepala selinder telah diganti dengan kepala silinder Alza 1.5 turbo jenis bearing dan throttle body 1.5 Vios. Aksesori enjinnya boleh tahan banyaknya. Misalnya, blow-off HKS SSQV, bubble tank, oil catch tank Cusco, hos-hos Samco dan akhir sekali E-Manage.

E-Manage memang sangat berguna untuk setting enjin, tidak kira sama ada enjin berkuasa atau kurang berkuasa. Ia juga digunakan untuk menjimatkan minyak atau disesuaikan dengan kualiti petrol RON95.

garaj - Myvi mod 25

Kotak gear ialah daripada model Daihatsu YRV tiptronik. Ekzos digantikan dengan  HKS Hi Power Super Silent. Sudahlah berkuasa, senyap pula tu. Disebabkan oleh kuasa tadi, pemiliknya tidaklah malu hendak menggunakan brek hadapan jenis Brembo Skyline GTR 4Pot.

Kalau main Myvi, orang takkan tanya ada berapa kuasa kuda, berapa boost dan berapa laju boleh pecut. Sebaliknya, main Myvi mesti ada gaya. Justeru, dari segi aksesori dan kosmetik, mamat ni memilih bodypart Passo Racy TRD Sport M yang merupakan darjat tertinggi Passo pada tahun sebelum 2007.

Walaupun sudah ada versi facelift, tetapi masih ramai yang setuju bahawa bodykit itu nampak lebih sporty dengan spotlight bulat di bahagian bawahnya. Peralatan lain yang turut dipasang pada kit depan kereta ialah parking pole dan lips karbon Sport M. Panel sebatang yang melintang di belakang nombor plat itu rupa-rupanya jenama Modellista. Memang terbaik.

Melihat bahagian sisi kereta, anda boleh lihat cermin sisi model facelift sebab ada lampu isyarat membelok, skirting model Racy, visor Passo OEM, penutup tempat isi minyak dan banyak lagi. Percaya atau tidak, semua cermin dan hendal krom adalah daripada Passo.

garaj - Myvi mod 5

Bahagian belakang menggunakan Spoiler TRD jenis karbon replika, bampar belakang Racy dan apron aftermarket untuk disesuaikan dengan bampar Racy tadi. Sekali pandang nampak macam bampar OEM dari kilang dan seperti konsep Move RS.

Rim? Ya. Apa yang membezakan Myvi biasa dengan Myvi peminat tegar JDM pastinya rim yang bagus. Tidak ada apa yang lebih bagus melainkan TE37, empat lubang dengan lebar 7.5 inci, offset depan belakang dan PCD100.

Harganya tak usah tanyalah. Paling penting boleh dapat atau tidak. Rim itu dipadankan dengan tayar Bridgestone Adrenalin bersaiz 205/40/17. Apabila sudah guna rim 17 inci, maksudnya sangatlah Mitsubishi Pajero kalau tidak direndahkan. Kereta itu menggunakan suspensi jenis boleh laras jenama TEIN.

garaj - Myvi mod 2

Bahagian dalaman sudah tentu macam-macam benda boleh pasang. Benda wajib ialah papan pemuka TRD lengkap dan meter RPM dari model sebelum facelift. Kemasan pintu jenama Racy, kolum shift jenis tombol krom, tempat duduk red dot Racy, perehat tangan Passo, karpet Racy dan stereng Momo yang payah nak jumpa itu. Meter tambahan ialah jenis Defi original punya.

Kalau sudah sampai tahap seperti ini, ia boleh dikatakan sebagai sebuah Myvi Passo yang lengkap. Cakap banyak tak guna, kalau kena terserempak dengan orang kaya silap-silap boleh dapat harga luar biasa.
[hr]

Spesifikasi

Model: Perodua Myvi tahun2007

Enjin: K3VET YRV turbo, kepala selinder Alza 1.5, turbo bearing, throttle body 1.5 Vios, blow-off HKS SSQV, bubble tank, oil catch tank Cusco, hos-hos Samco dan Greddy E-Manage. Ekzos HKS Hi Power Super Silent.

Kotak gear: YRV tiptronik

Suspensi: TEIN boleh laras

Brek: Brembo Skyline GTR 4Pot.

Rim: TE37 17 PCD 4x100mm

Tayar: Bridgestone Adrenalin 205/40/17

Dalaman: Papan pemuka TRD, meter RPM dari model sebelum facelift. Kemasan pintu  Racy, kolum shift krom, tempat duduk red dot Racy, perehat lengan Passo, karpet Racy dan stereng Momo

Luaran: Bodypart Passo Racy TRD Sport M, parking pole, lips karbon Sport M, panel Modellista, cermin sisi facelift, skirting Racy, visor Passo OEM, penutup tempat isi minyak aftermarket, cermin Passo, hendal Passo, Spoiler TRD karbon replika, bampar belakang Racy dan apron aftermarket
[hr]

Galeri
garaj - Myvi mod 4garaj - Myvi mod 6garaj - Myvi mod 27garaj - Myvi mod 7garaj - Myvi mod

 

 

 

 

 

Google ads

admin

mekanika.com.my / permotoran gaya baru untuk generasi baru.
Back to top button